Cuvântul anului 2019 a fost stabilit, aşa cum se întâmplă la fiecare sfârşit de an, de către Oxford Dictionaries.  Compania publică dicţionarele cele mai cunoscute din lume. 

Un astfel de demers presupune realizarea unor statistici din care să rezulte ce termen sau ce expresie reflecta “etosul, starea de spirit sau preocupările anului”, un top al cuvintelor. Oxford Dictionaries analizează ce cuvânt a suscitat interesul mass-media, având potenţial durabil, în acelaşi timp, din punct de vedere cultural, în sensul de a reflecta idei, atitudini, situaţii, opinii recurente în preocupările oamenilor.

Citește și: Schimbare majoră pentru o zodie! Săptămănă importantă. Atenție la relațiile cu cei din jur

Aşadar, cuvântul anului, indiferent de autoritatea care îl stabileşte, trebuie să transmită aspecte referitoare la realităţi sau la tendinţe ale societăţii contemporane, care au impact asupra unui număr mare de persoane.

Uneori, fără a fi obligatorie această condiţie, se alege un cuvânt sau o expresie care nu figurează în dicţionare, dar care se bucura de popularitate în rândul vorbitorilor unei limbi. Acest cuvânt sau expresie epoate fi un termen internaţional care s-a impus în anul respectiv.

Cuvântul anului 2019, potrivit Oxford Dictionaries

Oxford Dictionaires a declarat drept “cuvântul anului 2019” expresia “urgenţă climatică” (în engleză, “climate emergency”).

Conform analizei Oxford Dictionaries, utilizarea sintagmei “urgenţă climatică(climate emergency) a depăşit toate celelalte tipuri de “urgenţe”, cu o frecvenţă de trei ori mai mare decât “urgenţa” din sănătate, de pe locul al doilea.

Remintim că Oxford Dictionaries a stabilit că în 2018 adjectivul “toxic”, asociat celor mai discutate subiecte (Brexit, Mişcarea MeToo, fake news, relaţiile interumane etc.) este cuvântului anului.

În 2017, “youthquake” (neînregistrat încă de dicţionare), cu sensul de “schimbare culturală importantă, socială sau politică, produsă de acţiunile sau influenţa tinerilor”, iar în 2016, expresia “post-truth”, “post-adevar” a câștigat poziția de lider.

De altfel, toate cuvintele şi expresiile legate de schimbările climatice au făcut un salt fără precedent, ca frecvenţă, în 2019 – “climate crisis” (criza climatică), “global heating” (încălzire globală), a crescut de 18 358%, “extincţie”, de 681%, “emisia de gaze”, de 992% etc.

“Eco-anxiety” (eco-anxietatea), de exemplu, asociată “urgenţei climatice”, este definită, de acelaşi dicţionar, ca “nelinişte extremă provocată de daunele actuale şi viitoare aduse mediului, generatoare de schimbări climatice”. Frecvenţa acestui cuvânt a crescut cu 4290% faţă de anul trecut.