15 iunie 1985 a fost ziua care a consemnat interzicerea Cenaclului Flacăra în era comunistă. Au murit atunci pe stadionul „Ilie Oană” din Ploiești, striviți de mulțime, șase tineri. După 34 de ani de ani, seniori ai folck-ului românesc, aflați în seara aceea pe scenă, au acceptat să vorbească reporterilor Evenimentul Zilei despre cum s-au petrecut cu adevărat lucrurile în tribunele fostului stadion prahovean și de ce s-a ajuns la moartea a șase oameni.

Documentar incendiar despre interzicerea Cenaclului Flacăra

Vezi mai jos un documentar unic despre interzicerea Cenaclului Flacăra, ce s-a întâmplat la una din porțile de acces în stadion, de ce s-a prăbușit scena peste artiști, cum au reușit să scape aceștia din Iadul de pe Ilie Oană, cum au încercat, mai apoi, securiștii să confiște casetele audio și fotografiile realizate în timpul concertului maraton și cum au fost ele, în cele din urmă, salvate in extremis.

Citește și: Vasile Seicaru, dezvaluiri nebanuite despre Adrian Paunescu. Nimeni NU a stiut asta pana acum: "A facut-o pentru mine"

Peste 10 ani de existenţă, peste 1.600 de spectacole, sute de nume aduse din spatele scenei în căutarea revelaţiilor, zeci de mii de oameni uniţi de o euforie şi de o pasiune ce contrasta flagrant cu formalismul serbărilor de 23 August şi zeci de cântece fără moarte în sufletele celor care le-au fredonat în nopţile meschine ale anilor ’70 şi ’80. Deopotrivă tribună pentru manipulări şi pentru teribilisme, Cenaclul Flacăra rămâne cel mai important fenoment de masă cu filiaţie culturală din perioada comunistă. „Un fenomen cu foarte multe nuanţe”, după cum l-a descris chiar Adrian Păunescu pentru capital.ro.