Cutremur pe scena politică din Grecia. Propunerea premierului grec pentru alegerea unei femei la președinția țării

Cutremur pe scena politică din Grecia. Miercuri, pe 22 ianuarie, va fi inițiată în Parlamentul elen procedura pentru alegerea Katerina Sakellaropoulou la președinția țării propusă de partidul Noua Democrație, aflat la guvernare, prima femeie pe cale să ocupe această demnitate în Grecia. Demersul pare lipsit de asperități, în condițiile în care aproape toate partidele politice grecești sunt mulțumite cu această nominalizare.

Cutremur pe scena politică din Grecia. Propunerea premierului grec pentru funcția supremă de președinte al Republicii Elene în persoana Katerinei Sakellaropoulou, deşi a luat prin surprindere lumea politică a Greciei, a fost primită în linii generale pozitiv de partidele parlamentare. Se pare că ea îndeplinește totuși criteriile de unitate și unanimitate de care are nevoie ţara în această perioadă.

Citește și: Un fost Premier al României îl dă în judecată pe CTP

Fiecare partid poate propune o persoană, dar de regulă este ales numele propus de partidul aflat la guvernare. După modificarea recentă a legii, alegerea se poate realiza printr-o simplă majoritate de voturi ale Parlamentului.  În cazul în care după cinci tururi de scrutin desfășurate la cinci zile distanță unul de celălalt nu se obține majoritatea prevăzută de lege.

La primele două tururi de scrutin trebuie întrunite 200 de voturi din cele 300 ale Parlamentului, apoi 180, 151 și la ultimul este nevoie de o simplă majoritate. În cazul Katerinei Sakellaropoulou, lucrurile vor fi mult mai simple. Trei din cele şase partide parlamentare, care au anunţat deja că o vor pe doamna Sakellaropoulou. Astfel, guvernul va lansa pe 22 ianuarie procedura legislativă pentru alegerea noul președinte al Greciei pentru următorii 5 ani, procedură care se va încheia în seara aceleiași zile. Mandatul actualului președinte Prokopis Pavlopoulos expiră pe 13 martie.

Reamintim că în luna octombrie a anului 2018, guvernul a promovat-o pe Katerina Sakellaropoulou în funcţia de şef al Consiliului de stat, ea fiind prima femeie în această funcție. Deşi Katerini Sakellaropoulou nu este un om politic și are un profil politic progresiv, Kyriakos Mitsotakis, liderul Partidului Conservator, aflat astăzi la guvernare, în numele unității şi a progresului ţării a propus-o astăzi la funcția supremă a ţării pe doamna Sakellaropoulou, potrivit RRA.