Verificaţi certificatele de producător, dacă vreţi să fiţi siguri că luaţi produse autohtone – este recomandarea specialiştilor când vine vorba de cumpărăturile făcute în piaţă.

În căutarea unor produse locale cu renume, unii vânzători pot încerca să îi păcălească pe clienţi, transmite corespondentul RRA în Mureş, Marcela German. Ea reletează despre cazul celebrelor mere de Batoş, sortiment înregistrat la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci.

Deşi în Batoş au mai rămas doar 10 proprietari de livezi, renumele merelor s-a păstrat. Cumpărătorii le caută în piaţă, iar unii vânzători au speculat această cerere. Adevăraţii producători se tem că astfel li se face o concurenţă neloială.

Citește și: Partide de AMOR in fata animalului de companie? Iata ce spun specialistii

Mărul de Batoş este produs cu tradiţie. Din această cauză, comerciaţii tind să vândă produse, chiar dacă ele provin din alte zone sau poate chiar din străinătate. Cei care îtr-adevăr doresc să consume un măr de Batoş să verifice lucrul acesta.

Primăria a căutat încă din 2017 să ajute producătorii şi a înregistrat la OSIM marca Mere de Batoş

Dumitru Cotoi, primarul comunei: Le-am dat certificat de înregistrare producătorilor de mere. Populaţia poate să ceară: da, arată-mi că ai certificatul de înregistrare.

Cine garantează că actele sunt conforme cu realitatea din teren?

Iată de ce inspectorii Direcţiei pentru Agricultură Mureş atrag atenţia că autorităţile locale ar trebui să facă verificări în teren înainte de a elibera certificatele.

Ioan Rus, director: Am mai găsit persoane cu atestate şi carnete cu măr de Batos. Intrând în verificare, într-adevăr, au contract de arendă; livada respectivă nu e lucrată. Deci domnii primari să fie foarte atenţi ca să nu ne trezim în situaţia unei speculaţii. Persoanele respective să şi lucreze terenul efectiv, a declarat acesta, potrivit Rador.