Așa cum deja se știe, Senatul României a adoptat o modificare legislativă care permite vânarea urșilor în următorii cinci ani.

Zilele trecute însă s-a iscat o discuție pe această temă în Colegiul Prefectural din județul Argeș. Un județ care se confruntă, la rândul său, cu urșii. Animalele dau iama în satele de munte și fac prăpăd în gospodării.

Primarul comunei Lerești, Marian Toader, a propus castrarea acestor animale, ceea ce ar însemna stoparea înmulțirii lor.

Conform celor relatate de portalul www.universulargesan.ro, edilul consideră măsura aceasta provizorie, e drept, dar necesară totuși, în încercarea de a stăvili fenomenul tot mai acut legat de apropierea sălbăticiunilor de zonele locuite de oameni.

Citește și: Mirela Vaida a izbucnit! Se cere demisia unui politician: Cum vă permiteți? E strigător la cer! Mi se pare rușinos ce faceți!

Castrarea urșilor poate fi o soluție, în opinia edilului, până când legislația legată de vânătoare ar intra în vigoare. Deși e posibil ca, pe termen lung, castrarea să se dovedească mai eficientă.

Cât privește situația de la Senat, se știe că aici a fost deja modificată Legea vânătorii și a protecției fondului cinegetic, adoptată încă din 2006.

Potrivit acestei modificări, ursul a fost inclus, pe o perioadă de cinci ani, în lista animalelor sălbatice care pot fi vânate, evident, în anumite condiții. În primul rând, vânătoarea se va face în anumite luni ale anului.

Însă chestiunea aceasta nu a devenit încă operațională. Modificarea legislativă trebuie să treacă și prin Camera Deputaților, care e for decizional.

Așadar până la intrarea în vigoare a Legii, cu modificările ei, mai durează. Pe fondul acesta a venit propunerea edilului din Argeș. Să fie o soluție?