Cum se transmite Coronavirus! Este bine să știm care sunt măsurile de precauție pe care le putem lua. În caz de pericol, sfaturile date de specialiști ne-ar putea salva viața.

Experții din înteaga lume sunt îngrijorați de riscul izbucnirii unei pandemii, dat fiind că autoritățile chineze nu par să reușească să țină sub control focarul din Wuhan. Cu alte cuvinte, chiar dacă virusul 2019-nCoV nu a fost încă depistat și în România, e bine să știm care sunt măsurile de precauție.

Jeff Hogan, profesor și expert în boli infecțioase la Colegiul de Medicină Veterinară de la Universitatea din Georgia, e un specialist de talie internatională, care studiază de multă vreme coronavirusul SARS. Expertul spune că multe dinte lucrurile pe care le-a învățat studiind SARS (Sindromul Acut Respirator Sever) sunt valabile și în ceea ce privește 2019-nCoV.

S-a crezut că aceste coronavirusuri „umane” nu pot provoca decât infecții ușoare sau moderate

Citește și: Psiholog celebru: "Stai intre oamenii cu probleme, nu fugi de ei"

„Acesta este un virus care aparține familiei numite Coronaviridae. Pentru o perioadă foarte lungă de timp, s-a crezut că aceste coronavirusuri „umane” nu pot provoca decât infecții ușoare sau moderate ale tractului, cu excepția cazului în care persoana respectivă are și alte probleme de sănătate, cum ar fi un sistem imunitar slăbit. Această concepție s-a schimbat, însă, când virusul sindromului respirator acut sever (SARS) a fost identificat în 2002 și 2003”, susține Hogan.

Ambele provin, foarte probabil, de la lilieci, recombinate cu coronavirusuri de la alte animale

„Pe baza datelor limitate de care dispunem în prezent, acest nou focar (cel din Wuhan n.r.) este cauzat de un virus numit 2019-nCoV, care este diferit în multe privințe de virusul care a provocat pandemia din 2002-2003 (SARS n.r.). Cu toate acestea, ambele provin, foarte probabil, de la lilieci, recombinate cu coronavirusuri de la alte animale, iar acest lucru a oferit 2019-nCoV capacitatea de a infecta și transmite în mod eficient printre oameni. Este important de menționat că este nevoie de cercetări suplimentare pentru a confirma originea anului 2019-nCoV”.

Cum se transmite Coronavirus: Acesta este „Traseul degetului magic” despre care vorbesc experții

“Picăturile mici sau aerosolii pe care îi răspândește o persoană infectată atunci când strănută sau tuseste pot fi inhalate. Se consideră că aerosolizarea este principala cale de intrare a virusului. Cu toate acestea, picăturile care conțin virusurile pot să se depună și pe suprafețe dure, unde persistă mai multe zile. O persoană poate apoi să atingă o suprafață contaminată și să se autoinoculeze dacă își bagă degetele în nas, gură sau, eventual, în ochi. Acesta este „Traseul degetului magic” despre care vorbesc experții”.

Coronavirusul este foarte periculos pentru persoanele trecute de 50 de ani care au diabet, infecții cu HIV, probleme renale sau hepatice. Cel puțin asta a remarcat Hogan în ce privește infecția SARS-CoV din 2003.

Ce precauții ar trebui să ia oamenii pentru a se proteja?

„În primul rând, evitați contactul direct cu persoanele cunoscute ca fiind infectate cu 2019-nCoV. De asemenea, nu faceți călătorii în regiunile în care au fost confirmate cazuri – Wuhan, China, de exemplu. În plus, o spălare corectă și completă a mâinilor este foarte eficientă și reduce serios riscul de autoinoculare prin introducerea manuală a virusului în nas, ochi sau gură.

Deși ar putea să pară o idee bună, măștile de tip chirurgical oferă puțină protecție împotriva virusurilor care conțin aerosoli. O abordare mai eficientă ar putea fi evitarea zonelor slab ventilate în care mulți oameni se află într-un spațiu restrâns”.

Deși crede că e prematur să se exprime în ceea ce privește asemănările și deosebirile dintre 2019-nCoV și SARS, Hogan crede că riscul izbucnirii unei pandemii e chiar mai mare decât în 2002-2003. „Date fiind călătoriile internaționale, identificarea oricărui virus nou care provoacă boală umană provoacă preocupare.

Aceasta preocupare este mult mai mare din cauza faptului că transmiterea de la om la om a fost bine documentată pentru 2019-nCoV. Cel mai important aspect este răspândirea noului virus în unitățile de asistență medicală, așa cum a fost cazul SARS-CoV în 2003.

„Chiar dacă Organizația Mondială a Sănătății și celelalte autorități nu au declarat această pandemie, mă aștept la un asemenea anunț, cu excepția cazului în care rata cazurilor noi începe să scadă rapid în următoarele șapte până la 10 zile”.

Chiar și în cazul unei infecții cu 2019-nCoV, nu e sfârșitul lumii

Rata de mortalitate nu depășește, chiar și în cele mai pesimiste previziuni 4 la sută. E, totuși, esențial, dacă ați vizitat regiuni în care s-au semnalat cazuri de îmbolnăvire, să mergeți la medic când aveți simptome precum febră, tuse puternică și dificultăți de respirație, se arată într-un studiu recent publicat în revista The Lancet.

Bolnavii ar trebui, de asemenea, să bea multe lichide

Nu există, deocamdată, tratamente specifice pentru infecțiile cu coronavirus și bolnavii se recuperează prin forțe proprii. Tratamentul presupune repaus, iar medicamentele prescrise de medic vor ameliora simptomele. Bolnavii ar trebui, de asemenea, să bea multe lichide, informeaza Evz.