Culoarea anului 2020 a fost stabilită, la sfârşitul acestui an, de către celebrul Pantone Color Institute.  Această companie este o societate americană, înfiinţată încă din 1866, cea care produce, în prezent, cunoscutele cataloage/diagrame de culori (peste 800 de nuanţe ale culorilor de bază și combinaţii ale acestora), pentru orice domeniu de activitate care are nevoie de culoare.

Albastrul clasic, sublinia Leatrice Eiseman, directorul Pantone, “este o culoare pe care te poţi baza, pentru că, din punct de vedere emoţional, a reprezentat întotdeauna un potenţial de calm şi de încredere, mai ales dacă ne uităm la lumea din jurul nostru şi, adesea, constatăm că trăim cu multă nelinişte şi nesiguranţă”. În plus, albastrul uneşte admirabil stilurile clasice cu cele moderne.

Culoarea anului 2020 a fost stabilită: Albastrul clasic (Pantone 19-4052)

Citește și:

După ce, în 2019, culoarea anului a fost corai (Living Coral), în 2018, violet, în 2017, verde proaspăt, culoarea anului 2020 va fi albastrul clasic (Pantone 19-4052).

În tendinţele cromatice ale anului 2020, se înscriu şi diverse alte nuanţe, precum albastrul de China, albastrul provensal, gri Oxford, albastrul de Dunăre, albastrul campanula (nuanţa florii de campanula/clopoţel), care se combină, cu efecte excepţionale, cu alb, galben pai, verde foarte deschis, roz. Albastrul clasic se poate asocia, cu mare succes, şi cu nuanţa corai, care a fost culoarea anului 2019.

Cum a fost aleasă culoarea anului 2020?

Citește și:

Pantone Color Institute, începând de acum două decenii, se străduieşte să surprindă evoluţia tendinţelor în privinţa culorilor în întreaga lume, pentru a alege o culoare pe care consumatorii şi industriile sunt gata să o adopte în fiecare an.

Motivaţia celor de la Pantone Color Institute legată de culoarea anului 2020 – Albastrul clasic (Pantone 19-4052) – subliniază că “albastrul clasic este elegant în simplitatea sa”, nu este “o culoare agresivă, ci uşor de asimilat, proaspătă”. Mai mult, în această alegere, s-a avut în vedere şi un efect psihologic şi o atitudine: “Evocând cerul la amurg – spun cei de la Pantone – calităţile liniştitoare ale albastrului clasic îndeamnă la reflecţie şi subliniază dorinţa noastră de baze fiabile, pe care să construim şi să ne construim în pragul unei noi ere”. Este o culoare care inspiră “seninătate şi încredere”.