După rezultatul alegerilor prezidențiale, Cristian Tudor Popescu a făcut o analiză amplă într-un dialog cu Andreea Esca. Gazetarul și-a expus părerea cu privire la demisia Vioricăi Dăncilă și a menționat care va fi viitorul PSD, ca urmare a înfrângerii, potrivit stirileprotv.ro.

Redăm integral dialogul gazetarului cu Andreea Esca:

Andreea Esca: „Se ascut cuţitele în PSD, şi deşi discursurile liderilor conţin tradiţionalul mesaj de unitate, iată că se vorbeşte pe surse, despre demisia Vioricăi Dăncilă. Credeţi că a fost convinsă să plece? Cum?”

Cristian Tudor Popescu: „Este posibil să fi existat o negociere în care să i se ofere un loc de parlamentar asigurat şi tot felul de compensaţii, dar acest gest de a o executa în 48 de ore de la înfrângere pe şefa partidului nu intră în obiceiurile PSD şi dă o impresie de slăbiciune şi nesiguranță, acționează pe picior.”

Citește și: Un cunoscut prezentator TV a declanșat avalanșa de critici la adresa lui CTP: „Cătușele, pe lângă un instrument de tortură...”

„Îşi recunosc starea de agitaţie şi faptul că nu au soluţii în momentul de faţă. Adrian Năstase a fost executat, dar după un timp. Mircea Geoană a fost executat, dar după câteva luni, Ponta după câteva luni”, a spus acesta.
„Nu este vorba despre asta, ci despre imaginea partidului în ochii simpatizanţilor. Execuţia făcută pe picior nu aduce un câştig de imagine, au intrat în fibrilaţie petru că ceilalţi vorbesc de alegeri anticipate. Cu cât dau impresia de instabilitate, li se miscorează şansele pentru eventuale anticipate, în aprilie – mai”, a mai adăugat el.

Andreea Esca: „Este această variantă de conducere, cu 5 preşedinţi executivi, şi un 6- lea interimar ,o soluţie bună? Sunt aceeaşi oameni ,care au gravitat în jurul Vioricai Dăncilă, ba chiar unul dintre ei, domnul Manda, ar fi folosit, un termen jignitor, la adresa ei.”

Cristian Tudor Popescu: „Soluţia pentru PSD nu constă în numărul de vicepreşedinţi, care este ridicol, au mai avut o data 15, nu asta e soluţia. De altfel, ei nu au în clipa de faţă un lider autentic care să conteze şi dincolo de PSD, a avut grijă domnul Dragnea. Problema PSD este cu ce program, cu ce stil merg în continuare, pentru că stilul Dragnea, bazat pe anti-europenism şi xenofobie, pe ură împotriva limbilor străine, și pe atacul la adresa justiitiei, este un program care nu mai funcţionează.”

Andreea Esca: „Dar credeţi că cei care au rămas ar putea avea un alt program?”

Soluția lui Cristian Tudor Popescu

Cristian Tudor Popescu: „Nu, tocmai asta e problema. Cine să gândească altfel, Firea şi Olguța Vasilescu sunt continuatoarele lui Dragnea.”

Andreea Esca: „Are şanse PSD, înfrânt în acest an şi la europarlamentare şi la prezidențiale, să se regrupeze, pentru alegerile importante de anul viitor: locale şi parlamentare?”

Cristian Tudor Popescu: „Are, pentru că la alegerile locale nu mai vine diaspora. Diaspora nu contează acolo. Lucrurile se tranşează cu primarii şi președinții de consilii judeţene.”

Andreea Esca: „Cei care sunt în PSD au un mesaj bun pentru primari?”

Cristian Tudor Popescu: „Tocmai asta e problema. Există domnul Droba sau domnul Ritivoi, oameni care au atras atenţia asupra necesităţii schimbării. ‘Nu se mai poate’, spunea Ritivoi. Avem bevoie de politicieni care să ştie limbi străine şi care să aibă un nivel ridicat de cultură.”

Andreea Esca: „Ar exista un asemenea om?”

Cristian Tudor Popescu: „ ‘Avem nevoie de un Tony Blair’ spunea tot Ritivoi. În acest moment se regândeşte o întoarcere la perioada Geoană – Poanta, care erau bleristi. Ponta avea şi portretul lui în birou. Ei erau lideri cu o anume anvergură. Făceau faţă la un nivel înalt. Acum liderii PSD doresc întoarcerea la acest mod de a conduce partidul.”

Andreea Esca: „Credeţi că se gândesc chiar la domnul Ponta?”

Cristian Tudor Popescu: „Ponta este exclus, după ce a făcut eroarea, care vine din adâncul naturii lui megalomane şi dictatoriale, de a-i călca pe gât pe nişte grei precum Tudose, Câmpeanu sau Constantin. PSD nu are de gând să îşi bage mortul în casă. Ponta nu mai e o soluţie pentru PSD.”