Creștere alarmantă a consumatorilor de doguri. Cifre oficiale arată că în România sunt aproximativ 650.000 de consumatori de droguri tineri, iar în ultimii ani numărul acestora a crescut de peste 7 ori, potrivit datelor Agenţiei Naţionale Antidrog.

Liceenii sunt printre cei mai frecvenţi consumatori, în special de canabis, ajungându-se în situaţia în care nu există liceu din ţară în care să nu fi fost descoperit cel puţin un caz, susţin specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog.

Sfârşitul de an a adus în atenţia publică două astfel de situaţii și în Bistriţa-Năsăud. Un elev de numei 16 ani aflat sub influenţa lor a atacat o vânzatoare cu un cuţit, iar acum e arestat la domiciliu. Suspectat că era sub influența unor droguri, tânărul a pus un cuțit la gâtul unei vânzătoare, căreia i-a cerut banii din casă.

Citește și: Judetul in care doar 40% din scoli asigura sapun si hartie igienica pentru elevi

Un altul a intrat cu droguri în şcoală şi a încercat să le vândă. Ce atitudine au luat profesorii şi conducerea Inspectoratului Şcolar Judeţean aflăm de la Camelia Tabără, inspectorul școlar general:

În afară de copilul de la Rebreanu, care e de notorietate, mai avem o situație în care există suspiciune de comercializare în incinta școlii, dar la care iarăşi suntem blocați să avem presiunea notei la purtare. Unul dintre suspecți este în clasa a XII-a, poate fi exmatriculat, dar  bineînțeles direcțiunea a fost contactată de avocatul familiei să respecte toate procedurile, pentru că toată lumea a învățat că poate să exploateze viciile de procedură.

Maria Borcani, coordonatorul centrului Județean Antidrog, Bistrița-Năsăud, a declarat pentru Radio România Actualițăți:

Noi nu putem să primim în asistenţă persoane care sunt referite, inclusiv de DIICOT sau de către Serviciul de Combatere sau de către cadrele didactice, veniţi cu părinţii sau din proprie iniţiativă, decât dacă ei îşi exprimă acordul de a intra într-un program de asistenţă. Deci, nu pot fi constrânşi nici măcar prin ordonanţă de evaluare dispusă de către DIICOT.
Reporter: Inspectoratul Școlar Județean a anunțat că va decide soarta elevilor cu probleme în prima parte a anului viitor.