evzmonden.ro Web analytics

CONCLUZIA jurnaliştilor emisiunii “România furată”, de pe DIgi 24: “Din banii aştia fiecare român ar fi putut primi o maşină gratis”

CONCLUZIA jurnaliştilor emisiunii “România furată”, de pe DIgi 24: “Din banii aştia fiecare român ar fi putut primi o maşină gratis”
CONCLUZIA jurnaliştilor emisiunii "România furată", de pe DIgi 24: "Din banii aştia fiecare român ar fi putut primi o maşină gratis"

În România se fură. E o realitate pe care o ştim şi o acceptăm toţi. Jurnaliştii din echipa proiectului „România furată”, de la Digi24, au aflat şi cât. După un an şi jumatate de anchete jurnalistice, unele riscante, bilanţul intemediar este de 108 miliarde de lei. Iar cei care fură au nume şi prenume, la fel şi cei pentru care se fură. Oana Despa, coordonatorul echipei de jurnalisti de investigatii , spune că din banii aştia fiecare român ar fi putut primi o maşină gratis de la stat. Sau că, în România, s-ar fi putut construi aproape 20 de mii de kilomteri de autostradă, la preţul mediu stabilit de CNADNR sau 927 de spitale. Asta inseamnă că, în fiecare oraş, oricât de mic ar fi fost el, puteau fi construite 3 spitale judeţene. România furată continuă la Digi24, în fiecare marţi, de la ora 21.00, cu noi anchete.

oana despa

Cate anchete ati realizat pana acum si la cat se ridica prejudiciul constatat?

Am început acum un an şi jumătate şi, la început, ne gândeam că vom face un produs de un an, maximum. Numai că realitatea ne-a demonstrat că planurile noastre nu sunt tocmai bune, aşa că proiectul Digi24România furată” a mers înainte şi s-a rafinat, ca şi hoţiile pe care le-am urmărit. Până acum, avem 50 de materiale, iar prejudiciul a ajuns la 108 miliarde de lei. La ediţia de bilanţ, am vrut să vedem ce se puteau face cu banii ăştia, aşa că ne-am strâns toţi şi am pus mai întâi pe hârtie 108.000.000.000 miliarde – multe calculatoare nici nu au atâtea semne pe ecran. Apoi, când am trecut la evaluat am aflat că fiecare român ar fi putut primi o maşină gratis de la stat, din prejudiciu. Că, în România, s-ar fi putut construi aproape 20 de mii de kilomteri de autostradă, la preţul mediu stabilit de CNADNR sau 927 de spitale. Asta inseamnă că, în fiecare oraş, oricât de mic ar fi fost el, puteau fi construite 3 spitale judeţene. Evident, e un bilanţ intermediar. Nici nu vreau să mă gândesc la ce cifră vom ajunge. Înainte de 1989, în România existau aproape 1.500 de “întreprinderi socialiste de stat”. Azi, nu mai avem nici jumtate…

Ce ati pregatit in noul sezon?
Aşa cum ne propuneam încă din toamna trecută, am mers mai mult spre zona actualităţii. Am urmărit afacerile momentului, cum sunt cheltuiţi banii europeni, am acoperit dosarele din energie – o micuţă parte din ele. Anul ăsta vom continua ceea ce ne-am propus acum un an: nu vom uita nici marile tunuri ale României contemporane, nu ne vom opri nici din a afla cum au devenit morman de moloz industrii cândva prospere. Vom încerca însă să aflăm ce se întâmplă cu bugetul de azi, cu banii care ajung acum pe mâna autorităţilor locale sau centrale.

Care a fost cea mai dificila ancheta?
Nu există cea mai dificilă anchetă. Nici cea mai uşoară. Anchetele pe care le credeam, la început, uşoare, s-au dovedit, în final, foarte dificile. Când începi să diseci un subiect, descoperi multe lucruri pe care nici nu ţi le închipuiam, apoi ajungi la alt subiect care ţi se pare mai interesant ca primul. Suntem şase oameni, fiecare are viziunea lui. Ne consultăm, iar din aceast război a rezultat un portofoliu de vreo 100 de subiecte. Sperăm să apucăm să le facem cât mai repede. Unele sunt absolut delicioase. Nici noi nu ştiam că ele există, telespectatorii nici atât. Unele sunt triste şi ne reprezintă pe toţi.

Cand va veti opri?
Ar trebui să ne oprim curand? Eu sper să ne oprim atunci când realitatea ne va da voie să facem asta. Deocamdată, în România se fură. Iar cei care fură au nume şi prenume, la fel şi cei pentru care se fură.

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

Leave a Reply


* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

[wysija_form id="7"]

X