E vară, e soare, hai la plimbare! În Herăstrău, dacă sunteți bucureșteni. Sau de oriunde ați veni din țară, un răgaz de câteva ore în acest minunat parc al Capitalei, cu rezonanță interbelică, e binevenit.

Și dacă tot vorbim de istorie, haideți să vă spun o mică poveste, de pe timpul României Mari. Atunci a fost amenajată ecluza care face legătură între două mari lacuri ale Bucureștiului, Herăstrău și Floreasca.

De ce e nevoie de o asemenea trecere? Răspunsul e simplu. Pentru că există o diferență de nivel între Herăstrău, aflat în amonte, și Floreasca, din aval.

Citește și: M-am pierdut, preț de câteva minute, în aromele Orientului. La Festivalul Turcesc

Scopul a fost de la bun-început unul de agrement. Pleci cu vaporașul în plimbare, de pe Herăstrău, treci prin ecluză și îți continui drumul în Floreasca.

Ecluza cea veche ajunsese în paragină încă de dinainte de 1990, iar amintirea plimbărilor lungi, pe cele două lacuri, deja pălise demult.

Eu, ca locuitor al Bucureștiului, am fost cu vaporașul, încă din copilărie, dar numai pe lacul Herăstrău. Nici nu bănuiam că undeva, în coada lacului, spre zona în care se află Ambasada Chinei, a fost odată o ecluză.

Dar uite că în anii din urmă lucrurile s-au schimbat. Că se mai fac și lucruri bune prin țărișoara noastră. Bătrânul mechanism este înlocuit. Cu toate componentele sale.

Citește și:

Pe cele vechi le puteți vedea azi așezate ca într-o bibliotecă, la mică distanță de acest amplasament, fiecare dintre ele având și o mică descriere.

Ecluza nouă mai are un element de actualitate, o clădire care servește drept centru de supraveghere tehnică. Totul făcut ca la carte, vorba aia.

Există și un vaporaș, cel puțin unul, din câte am văzut, mai mic față de cele pe care le știm deja, și care trece prin ecluză. Plimbările au loc în fiecare week-end și în sărbătorile legale, am aflat de la casa de bilete. Știți casa de bilete, în vecinătatea Pavilionului H, cum era denumit pe vremuri.

Citește și:

Pentru cei care fac o asemenea plimbare este clar că trecerea prin ecluză reprezintă un moment special. Vaporașul pătrunde între poarta din aval și cea din amonte și apoi vezi cum nava urcă sau coboară, după caz. Dacă vine din amonte, din Herăstrău, coboară, ca să meargă spre Floreasca. Și invers…

Ce pot să mai zic? Plimbare plăcută! O plimbare care cuprinde, iată, și o mică lecție despre istoria unui colțișor al Capitalei.