Comisia de la Veneţia solicită Ucrainei abrogarea unor dispoziţii din legea care se referă la utilizarea limbilor minoritare

Ucraina trebuie să procedeze la abrogarea acelor dispoziţii din legea care se referă la utilizarea limbilor minorităţilor naţionale care fac diferenţă între limba ucraineană şi alte limbi minoritare oficiale sau neoficiale ale Uniunii Europene. Aceste dispoziţii nu se bazează pe un argument obiectiv şi raţional, a afirmat vineri, Comisia de la Veneţia, care funcţionează sub egida Consilului Europei.

Potrivit Comisiei de la Veneţia, formată din experţi în drept constituţional, este extrem de important realizarea unui echilibru corespunzător în politica lingvistică. Astfel se poate evita ca problema limbii să devină o sursă de tensiune între grupurile etnice din Ucraina.

Citește și: DSP Alba în alertă! 45 de elevi şi 6 profesori din Alba Iulia se întorc din Italia

Comisia de la Veneţia a solicitat Ucrainei revizuirea Legii pentru folosirea obligatorie a limbii ucrainene şi a propus implicarea tuturor părţilor interesate, în special ai reprezentanţilor minorităţilor naţionale în procesul de elaborare a legislaţiei privind utilizarea limbilor minorităţilor naţionale.

Comisia de la Veneţia a mai recomandat să nu să facă diferenţă între anumite limbi, având în vedere de perioada de tranziţie pentru aplicarea prevederilor Legii educaţiei, mult criticată. În cazul tuturor limbilor minoritare să fie prelungit termenul până pe 1 septembrie 2023 în loc de 1 septembrie 2020, cu privire la obligaţia de a trece la studierea tuturor disciplinelor de învăţământ în limba ucraineană.

Comisia de la Veneția consideră că legea afectează presa

De asemenea, Comisia de la Veneţia a solicitat autorităţilor ucrainene revizuirea – prin luarea în considerare a principiului proporţionalităţii – dispoziţiei privind aplicarea amenzilor în cazul încălcării Legii ucrainene privind radiodifuziunea şi televiziunea, care prevede realizarea exlusiv în limba ucraineană a conţinuturilor emisiunilor difuzate de acestea.

Potrivit experţilor în drept constituţional ai Comisiei de la Veneţia, trebuie creată posibilitatea pentru toată lumea în ceea ce priveşte folosirea în mod public a limbilor minoritare.

De asemenea, legea trebuie să dispună în mod explicit asupra utilizării a altor limbi decât cea ucraineană în situaţii de urgenţă, cum ar fi în timpul comunicării cu serviciile de ambulanţă, poliţie, pompieri sau cu personalul spitalului. Trebuie abrogate acele prevederi, potrivit cărora presa scrisă în limbile minoritare trebuie publicată concomitent şi în limba ucraineană.

Comisia de la Viena consideră că trebuie revizuită şi prevederea referitoare la folosirea exclusiv în limba ucraineană a denumirilor geografice şi ale localităţilor.

Politica linvistică politizată în Ucraina

Experţii comisiei au recunoscut că chestiunea referitoare la politica lingvistică este foarte complexă, sensibilă şi politizată în Ucraina, mai cu seamă în contextul conflictului  cu Rusia.

Având în vedere de suprimarea anterioară a limbii ucrainene, Comisia de la Veneţia înţelege necesitatea promovării utilizării limbii ucrainene de stat. Experţii comisiei au salutat faptul că Legea privind limba de stat prevede utilizarea limbilor minoritare în paralel cu limba de stat în multe domenii.

De menţionat că Parlamentul ucrainean a început la sfârşitul lunii februarie a acestui an dezbatarea în a două lectură a propunerii legislative care prevede obligativitatea folosirii limbii ucrainene în toate domeniile vieţii, cu excepţia convorbirilor particulare şi a procesiunilor religioase.