Au trecut deja patru ani de la tragedia din clubul Colectiv. S-a întâmplat într-o noapte de vineri, 30 noiembrie.

Azi, la patru ani de la nenorocirea de neînchipuit, se va organiza un marș de comemorare în București, începând cu ora 19.30, organizat de Asociația GTG 3010.

Nimic nu s-a stins din memorie, după cei patru ani. Durerile sunt și azi la fel de mari. Ale răniților, ale familiilor care i-au pierdut pe cei dragi.

Seara fatidică, 30 noiembrie 2015. În clubul Colectiv din București, în fapt sediul fostei fabrici Pionierul, are loc concertul formației Goodbye to Gravity, cu ocazia lansării albumului “Mantras of War”.

Citește și:

Sute de tineri au venit la eveniment. Este ora 22.32 și izbucnește un incendiu. Focul este atât de puternic încât ucide pe loc 27 de oameni și rănește 162.

Au mai murit după aceea, în chinuri groaznice, încă 37 de oameni. Anul trecut, a mai murit un tânăr. Despre el s-a spus la vremea respectivă că s-ar fi sinucis. Prietena lui se sfârșise și ea din cauza incendiului, arată portalul www.news.ro.

Groaznicul bilanț arată că 65 de oameni și-au găsit moartea în urma tragediei din clubul Colectiv.

“Colectiv este o piatră grea pentru noi toţi, pentru că vedem ce reacţii sunt, guvernanţii nu ajung acolo sus de capul lor, ci sunt puşi de noi, iar în momentul în care noi suntem delăsători, uităm, nu ne place să recunoaştem, nu ne place să ne asumăm.
Colectiv este o apăsare a noastră, a tuturor. Unii o acceptăm, alţii nu.
Din păcate, guvernanţii nu o prea acceptă pentru că le aminteşte zi de zi că nu-şi fac datoria”, a spus Eugen Iancu, preşedintele Asociaţiei Colectiv GTG 3010. el însuși și-a pierdut copilul după infernul din Colectiv.

Citește și:

La patru ani de la tragedie nu există nici azi răspunsuri la foarte multe întrebări. Cine sunt adevărații vinovați? Ce s-a întâmplat în acel club, în seara de 30 noiembrie, în sensul în care au circulat și încă circulă tot felul de teorii, de la declanșarea flăcărilor din cauza unor artificii, până la un posibil atentat.

“30 octombrie nu a fost doar o noapte, ci a continuat şi după, pe asfaltul din faţa clubului, unde s-a călcat peste mâini întinse după ajutor, în spitale, unde minciunile au permis mizeriei să se ascundă în carnea noastră, ucigând, în sala de judecată, unde adevărului i se pune palma peste gură, în tot ceea ce este acum România, 4 ani mai târziu: o şansă la schimbare, ratată. 4 ani de la Colectiv, dar noi – noi toţi – continuăm să ardem”, este mesajul scris de Alexandra Furnea, pe pagina sa Facebook, o fată care a scăpat cu viață după acea tragedie.
Jurnalista Oana Matei a scris, la rândul ei, pe pagina socializare un mesaj prin care spune tuturor românilor că nu trebuie să uite ce s-a întâmplat cu patru ani în urmă.

Citește și:

Oana este soția lui Matei Cristian, care a fost rănit în clubul Colectiv.

“La 3 luni şi jumătate după #Colectiv, Matei reuşea să scrie primele cuvinte cu mâna arsă. Ştiţi ce a scris? “Eu sunt jurnalist”.

Azi, la 4 ani de la Colectiv scrie din nou. Declaraţia în faţa instanţei.

#Colectiv. Pentru că nu aveţi dreptul să uitaţi!”, conchide Oana Matei.