Columna lui Traian, prima banda desenată din lume

Istoria văzută prin desen! Programul ”Mentori și idei” descoperă eroi

Columna lui Traian, prima banda desenată din lume
Columna lui Traian, prima banda desenată din lume

Columna lui Traian, este văzută de unii experți,  ca prima bandă desenată care s-a menținut până în timpurile noastre. Împăratul se poate mândri cu faptul de a fi realizat la Roma prima bandă desenată din lume cu subiect istoric iar noi, românii, moştenitorii direcţi ai dacilor, ne putem la rândul nostru mândri că suntem, oarecum, protagonişti ai acesteia. Basorelieful prezintă scene de luptă din campaniile lui Traian împotriva dacilor din 101-102 (în partea de sus a columnei) și 105-106 (în partea de jos)”.

 

Poveștile celor mai importante evenimente care au marcat istoria romanilor vor putea fi înțelese mai ușor de către liceeni. ”Mentori și idei”, un proiect cultural inedit, își propune să dezvolte educația tinerilor privind exprimarea prin artă, intoducerea în arta contemporană, în conturarea unei educații vizuale și dezvoltarea cunoștințelor legate de istoria neamului. Vor fi realizate workshopuri, expoziții, dezbateri și ateliere în cadrul unor licee din București, Alba Iulia, Iași și Chișinău.

 

O revistă cu benzi desenate va fi editată chiar cu grafica realizata de către elevi, aceasta va cuprinde povești ale eroilor neamului, descrieri ale celor mai importante momente care a marcat evoluția românilor.

 

Programul își propune impulsionarea elevilor de liceu să se exprime prin artă, cele mai reușite lucrări realizate de aceștia urmând să fie prezentate ulterior într-o broșură. Provocarea liceenilor de a se exprima prin arta grafică, de a ilustra și învăța istorie prin desen, prin arta, pornește de la idea că ilustrația în sine și în mod special cea de bandă desenată, reprezintă un proces de cunoaștere a temei, de selectare a elementelor importante, de sintetizare și simplificare pentru a transmite mesajul clar și direct.

 

Găsirea unor modalități de lucru cu tinerii pe subiecte care să fie mai aproape de modul lor de exprimare și de percepție reprezintă o necesitate pentru păstrarea unui filon cultural in rândul tinerei generații. Banda desenată este o forma de comunicare foarte atractivă pentru generația tânără, o modalitate de artă vizuală care exprimă ideile într-un mod direct și ușor de perceput.

 

Proiectul ”Mentori și idei” va beneficia de participarea unor nume importante din arta contemporană românească printre care enumerăm Anca Floriana Deaconu, Laurențiu Midvichi, Gyori Santa Kinga, Lucia Mihaela Lobonț.

 

Coordonatorul programului ”Mentori și Idei”, Asociația D’ale Cetățeanului, are drept scop principal sprijinirea și organizarea unor activitătăți de implicare în viața socială, de creștere a calității vieții, promovarea și susținerea mișcărilor sociale românești, dezvoltarea educațională și profesională prin desfășurarea și promovarea de programe, proiecte și activități specifice mișcărilor sociale românești, evidențierea și conștientizarea identității naționale, identificarea, cercetarea și evidențierea patrimoniului preistoric al României, sprijinirea și mediatizarea activității de cercetare din acest domeniu.

 

Proiectul educațional, ”Mentori și idei”,  derulat de Asociația D’ale Cetățeanului a primit sprijin inclusiv de la AFCN.

Ultimele stiri

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

Leave a Reply


* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

[wysija_form id="7"]

X