Cine este celebra Sanda Marin? Va spunem POVESTEA femeii care a invatat Romania sa gateasca! (FOTO)

Cine este celebra Sanda Marin? Va spunem POVESTEA femeii care a invatat Romania sa gateasca! (FOTO)
Cine este celebra Sanda Marin? Va spunem POVESTEA femeii care a invatat Romania sa gateasca! (FOTO)

O cunoștință veche a multor generații de gospodine din România, care s-au inspirat din rețetele și sfaturile ei publicate în volumul intitulat, simplu, „Sanda Marin – Carte de bucate”   

Sanda Marin și cartea sa au născut multe legende: s-a spus că ea ar fi fost un bărbat, de fapt, un bărbat, că nu a existat sau că e o carte cu autor colectiv. Sanda Marin a existat. A fost fiică de președinte al Academiei Române! Cecilia Maria Zapan (n. Simionescu) s-a născut în decembrie 1900 la Iași. Lica (acesta era numele ei de alint) s-a căsătorit cu Mihai Zapan, și au avut o fermă în zona pădurii Băneasa, aflăm din cartea „Sanda Marin – Carte de bucate”, publicată de Editura Humanitas.

„La începutul anilor 1930, Cecilia Maria Zapan, nemulțumită de cărțile de bucate care existau pe atunci în România, s-a gândit să scrie ea însăși o astfel de carte. S-a apucat de scris, cartea a tot crescut”, și a fost publicată de editura Cartea Românească, al cărei director era tatăl ei. Neștiind dacă va avea succes cartea sa de bucate, ca să nu-și facă tatăl de rușine, autoarea s-a gândit să-și fabrice un pseudonim: Sanda Marin. Volumul, cu o prefață de Păstorel Teodoreanu, a avut un succes extraordinar. De atunci și până în zilele noastre a fost reeditată de multe ori.

Cu ceva timp in urma, Irina Patruslis, fina Sandei Marin si Ioana-Maria Isac, nepoata – “Merisor” au vorbit despre mituri si adevăruri din viața scriitoarei. „Este un mit pe care mă bucur că am ocazia să-l demontez, pentru că de câţiva ani circulă zvonul că Sanda Marin ar fi fost bărbat. Nu stiu cine a inventat treaba asta, dar şi în ziua de azi sunt mulţi oameni care m-au contrazis pana în momentul în care le-am spus adevărul în faţă. O chema Simionescu, ca fata, tatăl ei era, în afară de Academia Româna, şi director la Cartea Românească. Era un mare magazin, în afară de partea de librărie, dar avea dupa cum se vede şi în carţile ei, o secţie de menaj, la unul dintre etaje. Dar fiind un om foarte renumit în cercurile ştiinţifice, ea nu a vrut să apară cu numele ei. S-a gândit că îl face pe tatăl ei de râs. Asta i-a fost teama. Si atunci a ales un nume la întâmplare, un nume românesc”, spune Irina Patrulis.

Sanda Marin, sau Cecilia Simionescu-Zapan pe numele ei adevărat, a murit în 1961, la 61 de ani, iar ea este cea care a învăţat România să gătească.

  

 

Ultimele stiri

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

1 comentariu

Leave a Reply


* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

[wysija_form id="7"]

X