Cererea fermă a Londrei pentru guvernul irakian. Londra i-a cerut guvernului irakian să își revizuiască poziția în privința expulzării trupelor străine aflată pe teritoriul său, astfel încât să le permită și pe mai departe soldaților britanici să lupte împotriva Statului Islamic.

Londra nu susține intenția SUA

Cabinetul britanic s-a declarat îngrijorat și de decizia Teheranului de a se retrage definitiv din acordul nuclear încheiat în 2015 și a lăsat să se înțeleagă că nu susține atacarea siturilor culturale din Iran. Președintele american Donald Trump amenințase cu asemenea măsuri de retorsiune dacă Iranul va încerca să răzbune moartea generalului Soleimani.

Citește și: Lipsa medicilor este o problemă pentru mulţi locuitori ai satelor şi comunelor

”Downing Street a precizat că atacarea obiectivelor culturale din Iran ar reprezenta o încălcare a convențiilor internaționale, lăsând astfel să se înțeleagă că nu este de acord cu președintele american Donald Trump, care a amenințat că va bombarda aceste zone protejate dacă Iranul va încerca să răzbune moartea generalului Qasem Soleimani. Totuși, cabinetului prim-ministrului britanic s-a ferit să îl critice direct pe liderul de la Casa Albă, insistând că parteneriatul de securitate cu Statele Unite rămâne unul foarte strâns, în ciuda faptului că Londra nu a fost informată înainte să aibă loc operațiunea care a adus la uciderea generalului Soleimani. Boris Johnson a discutat în această dimineață cu premierul irakian, Adil Abdul-Mahdi, pe care l-a îndemnat să își reconsidere poziția vis-a-vis de prezența soldaților britanici în țară.” informează RRA.

Cererea fermă a Londrei vine în urma  deciziei parlamentarilor irakieni care au răspuns la atacul american prin adoptarea unei rezoluții care cere să se pună capăt prezenței militare străine în țară, însă prim-ministrul britanic insistă că prezența soldaților în Irak este în continuare necesară pentru a continua lupta împotriva Statului Islamic.

Într-o declarație comună dată publicității aseară, Boris Johnson, cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron au subliniat cât de important este să se pună capăt actualului ciclu de violență şi au făcut un apel către regimul de la Teheran să se abțină de la represalii.

Cei trei lideri s-au declarat îngrijorați din cauza rolului negativ jucat de Iran în regiune, dar le-au cerut tuturor actorilor implicați să dea dovadă de responsabilitate. Regimul de la Teheran a anunțat că va răzbuna moartea generalului Soleimani și că nu va mai respecta prevederile Tratatului nuclear din 2015.

Acel acord limita capacitățile nucleare ale Iranului în schimbul ridicării sancțiunilor economice.

Un purtător de cuvânt al premierului britanic a declarat că această decizie este una extrem de îngrijorătoare, precizând că Regatul Unit se consultă deja în această privință cu partenerii săi. În acest sens, ministrul britanic de externe, Dominic Raab, urmează să se întâlnească în zilele următoare cu omologii săi din Franța și Germania, urmând ca vineri să se întâlnească la Washington cu ministrul american de externe, Mike Pompeo.