Ce spune nutritionistul despre HALVA, desertul preferat al copilariei! Te vei gandi de doua ori inainte sa o consumi

Intr-un mesaj aparut pe pagina sa de socializare, Mihaela Bilic, medic nutritionist, a oferit explicatii despre halva. Potrivit spuselor sale, alimentul este de extrem de concentrat in grasime. Iata care este portia corecta!

„Când eram mai săraci, mâncam halva pe post de ciocolată. Si nu greșeam, la continut de calorii tot acolo eram, 550cal/100g. Ca si ciocolata, halvaua este în primul rând un produs gras (40% grăsime), însă în cazul ei nu e vorba de untul de cacao, ci de uleiul/semințele de floarea soarelui.

Ce e de fapt halvaua?

Citește și: Nutritionist celebru: "Nu s-a inventat nimic mai echilibrat in materie de nutritie"

Semințe prăjite (minim 55%), măcinate mărunt-mărunt și “legate” apoi cu sirop de zahăr (33% ). Pentru că e un concentrat din semințe/oleaginoase, halvaua are si proteine vegetale (aprox.13%), foarte multe fibre (11%) și minerale.

Care e porția corectă?

Fiind un fel de super-food, extrem de concentrată în grăsime, zahăr și calorii, 30g ajung, adică o felie cât 3 degete.

Halvaua e un dulce aparte, un produs rudimentar, care ne amintește de gustul pământului, al semințelor arse de soare. Bunica o mânca cu pâine, ca să țină mai bine de foame într-o zi de post. Noi suntem mai simandicoși, o vrem aromată cu vanilie, rom sau colorată cu cacao”, a transmis Mihaela Bilic pe contul de Instagram.