Ce spune Mihaela Bilic despre ZAHAR: “Concluzia cu care vreau sa ramaneti e una simpla…” 

Multi dintre noi sunt intr-o lupta continuă cu kilogramele in plus, insa rezultatele se lasa de multe ori asteptate! Intr-o postare aparuta pe pagina sa de socializare, celebrul nutritionist a oferit informatii pretioase despre zahar, sustinand ca aceasta termen este in Romania total diferit de cel de peste ocean.

Când “sugar” nu înseamnă de fapt zahăr

Dacă e un lucru pentru care ne putem considera norocoși că nu trăim in America, acela este limba română. Halal noroc, ar spune unii, însă pentru tot ce este legat de mâncare, de la ingrediente la informații, Europa chiar se poate considera privilegiată. Am sa ma refer in special la termenul “sugar”, care tradus ar trebui să însemne “zahăr”. Ei bine, noțiunea de “zahăr” in România este mult diferită de cea de peste ocean. La noi când spunem “zahăr” avem în ochi imaginea unei lingurițe de zahăr tos, adica acele cristale albe si mici pe care le spargem între dinți (si care îngrașă si fac carii)

Citește și: Nutritionist celebru: "Nu s-a inventat nimic mai echilibrat in materie de nutritie"

Când ne referim la zahăr vorbim de un produs separat, de sine stătător, pe care îl adaugi ca ingredient în diferite preparate, de la tocănițe și murături până la dulciuri si produse de patiserie. Ca și sarea, zahărul are rol de conservant, dar și rolul de a potența aromele si a reduce aciditatea. Asta pe lângă rolul lui principal- acela de agent de îndulcire.

Ce înțeleg americanii prin “sugar”? Aici să vedeți confuzie de belea: limba engleză numește “zahăr” toți carbohidrații din alimente, mai puțin amidonul care poartă titlul de “starch”. Nu contează ca e vorba de zaharul rafinat, de lactoza din lapte sau de fructoza din fructe, pentru ei toate sunt “zahăr”.

Confuzia e grava si duce la concluzii absurde și la percepții greșite: laptele si produsele lactate, fructele si legumele sunt toate alimente cu zahăr!?!! Nu doar ca se pun laolaltă, în aceeași oală, produsele care conțin zaharURI în mod natural (adică carbohidrați simpli), dar ajungi să crezi că nu e nicio diferență între un iaurt natur și unul cu fructe. Adică ambele au zahăr!?!

Ridicol și total greșit, nu știu daca astfel de confuzie apare din cauza “sărăciei” limbii engleze, care înglobează în același termen tot dulcele din natură, sau se face voit o astfel de dezinformare la nivelul consumatorilor, care ajung în final să se ferească tocmai de alimentele cele mai sănătoase: lactate, fructe si legume.

Nu stau acum sa va povestesc despre diferenta dintre fructoză, lactoză si zaharoză, concluzia cu care vreau să rămâneți e una simplă: nu carbohidrații prezenți în mod natural în alimente sunt periculoși pentru sănătate și siluetă, ci zahărul rafinat adăugat suplimentar într-un produs! Așa că alegeți să màncați cât mai simplu, cât mai puțin prelucrat, transformat, industrializat. Natura nu greșește niciodată. Nici chiar sfecla de zahăr nu e dușmanul din umbră sau “moartea albă”, cu condiția să o mâncăm ca atare, nerafinată.

a scris Mihaela Bilic pe pagina sa de Facebook.