Pentru creștinii ortodocși, azi este Lăsata Secului de carne și Duminica Înfricoșătoarei Judecăți.  Sărbătoarea va fi urmată de ”Săptămâna albă”, o perioadă în care vor putea fi consumate ouă și lactate. După aceea va începe Postul Paștelui.

Expresia ”lăsata/lăsatul secului” are sensul de renunțare la ce e lumesc, în sens religios. ”Sec” înseamnă și ”uscat”, ”fără grăsime”.
Pentru a se pregăti pentru Paște, azi, la apusul soarelui, ortodocșii renunță la carne.
Săptămâna viitoare se pot mânca doar lactate și ouă, motiv pentru care perioada se mai numește și ”Săptămâna brânzei”.

Citește și: Topul celor mai sănătoase alimente de post. Consumă-le pentru o viață mai bună

Postul Paștelui începe luni, 2 martie.
Postul Paștelui este un post aspru, în care sunt numai două zile de dezlegare la untdelemn,  vin și pește. Este vorba de Buna Vestire (25 martie) și Duminica Floriilor (12 aprilie).
În Postul Paștelui, numit și ”Postul Mare”, nu se fac nunți și petreceri pentru că este o perioadă de pocăință și smerenie.

Ziua de astăzi, 23 februarie, este ”Duminica Înfricoșătoarei Judecăți”.
Se numește așa pentru că la slujba din bisericile ortodoxe se citește parabola lui Iisus despre Judecata de Apoi.
Evanghelia după Matei spune că, la a doua venire a lui Iisus, Dumnezeu-Fiul va sta pe tronul împărătesc. Atunci îi va judeca pe oameni după iubirea lor față de aproape, după compasiunea, milostenia și faptele lor bune.

Citește și:

”Cei drepți”, care au fost buni, vor sta de-a dreapta lui Iisus și vor primi împărăția pregătită lor de la facerea lumii. Evanghelia mai spune că ”vor merge la viață veșnică”.
Cei care nu au făcut fapte de milostenie și nu și-au iubit aproapele ”vor merge la osândă veșnică”. Astfel, vor fi pedepsiți nu doar cei care au făcut rău, ci și cei care nu au făcut un bine deși puteau.
Duminica Înfricoșătoarei Judecăți este un îndemn la pocăință și schimbare.

Numele sărbătorii este dat și dat și de evenimentele care vor preceda judecata. ”„Soarele se va întuneca și luna nu va mai da lumina ei, iar stelele vor cădea din cer și puterile cerurilor se vor zgudui” (Matei 24, 29).

Citește și:

Potrivit tradiției, în ziua de Lăsata Secului, finii trebuie să meargă la nași cu un”plocon”.
Ei trebuie să le ducă nașilor o găină friptă, un colac cu miere și o sticlă cu vin, ca să fie iertați pentru greșelile de peste an. După ”iertăciune”, se așează toți la masa plină cu bunătăți pregătite de nașă.