Violeta Alexandru, ministrul Muncii, într-o emisiune televizată, a anunţat ce se va întâmpla cu majorarea pensiilor în acest an, după ce creșterea programată a punctului de pensie cu 40% de la 1 septembrie 2020 a fost criticată tot mai des în ultima vremea.

Demnitarul a dat asigurări că majorarea pensiilor se va face cu o crește cu 40 la sută de la 1 septembrie, anul acesta. „Pensiile vor crește, sumele sunt prevăzute în buget. Sunt ministrul Muncii, iar rolul meu este să aplic legea. Legea este în vigoare, nu am alt mesaj decât că sunt omul care trebuie să aplice legea.

Citește și: Reforma pensiilor a călcat cu stângul în dezbaterea parlamentară! Anunțul a creat panică generală

Nu am alt element care să mă determine în acest moment să afirm altceva. Aşa cum este legea în vigoare, eu sunt chemată să o pun în aplicare. Nu am, de la premier, de la Ministrul Finanţelor, până în acest moment, niciun element care să mă determine să dau un semnal de rezervă faţă de prevederile legii în vigoare”, a declarat Violeta Alexandru la România TV.

Ministrul Muncii a anunţat recent că nu va fi schimbată Legea Pensiilor, dar că face o evaluare a problemelor din acest domeniu în baza sesizărilor pe care le primeşte de la pensionari, în primul rând. Violeta Alexandru a mai spus că are deja un inventar, grupat pe 40 de probleme mari, pe care îl va prezenta în scurtă vreme.

Consiliul Fiscal susţine că aceasta are loc în contextul unui derapaj bugetar de proporţii deja existent, o astfel de măsură riscând să bage România în criză.

Consiliul Fiscal atrage atenţia că o majorare cu 40% a pensiilor de la 1 septembrie 2020 nu este sustenabilă, estimarea CF privind deficitul bugetar din anul următor fiind de peste 6% din PIB (în lipsa unor măsuri compensatorii). Deteriorarea ar continua şi în anul 2022, la peste 7% din PIB.