Este deja demonstrat științific că atunci când te îndrăgostești, organismul tău eliberează o cantitate de substanțe chimice care declanșează reacții fizice specifice. Potrivit cercetătorilor, nivelul acestor substante – printre care se află dopamina, adrenalina și noradrenalina – crește atunci când două persoane se îndragostesc.

Dopamina creează starea de euforie, pe când adrenalina și noradrenalina sunt responsabile de bătăile rapide ale inimii, de stările de neliniște și de agitație și, în general, de interesul deosebit pentru o anumită persoană.

Și totuși, ce se întâmplă în ceier

Citește și: Psiholog celebru: "Stai intre oamenii cu probleme, nu fugi de ei"

Atunci când ne îndrăgostim activăm “centrul placerii” din creier, fluxul sanguin crește în această zonă, care este aceeași parte a creierului implicată în comportamente obsesiv-compulsive. Acest lucru a fost dovedit cu ajutorul rezonantei magnetice nucleare (RMN). Când suntem îndrăgostiți ne concentrăm atenția asupra partenerului și neglijăm alte aspecte ale vieșii noastre în primele faze ale relației, conform unui studiu al Loyola University Chicago Stritch School of Medicine.

”Iubirea este oarbă” nu este un simplu clișeu

Potrivit expertilor, “Iubirea este oarbă,  aceasta este o noțiune validă, deoarece tindem să ne idealizăm partenerul și să vedem doar lucrurile pe care dorim să le vedem în stadiile incipiente ale relației. Persoanele din exterior ar putea avea o perspectivă mult mai rațională și mai obiectivș asupra parteneriatului, în comparație cu modul în care văd relația cele două persoane implicate în ea“, explică dr. Pat Mumby, de la departamentul de psihiatrie și neuroștiințe comportamentale, de la SSOM.

Cum ne afectează substanțele eliminate

Când  ești atras de o persoană, nivelul de dopamina din creier crește brusc. Toată această dopamină îți oferă o emoție puternică, o senzație plăcută când îți vezi persoana iubită, creând o dorință intensă de a fi în preajma lui/ei.

Neurotrofina, numită “factorul de creștere a celulelor nervoase” (NGF) acompaniază toată această euforie și sporește dependența emoțională. În cele din urmă, nivelul de serotonină scade, ceea ce dă tonul dorinței. Acest cocktail de substanțe chimice este motivul pentru care persoanele pot fi atât de îndrăgostite.

Și totuși, care este elementul care produce aceste transformări?