Ce s-a întâmplat cu moneda națională la sfârșitul săptămânii. Moneda naţională a încheiat săptămâna pe un trend ascendent, aparent neinfluenţată semnificativ de instabilitatea adusă de demiterea Guvernului Orban. Leul s-a apreciat la tranzacţiile de joi şi vineri în total cu 1,26 de bani faţă de euro. Şi, potrivit cursului afişat pe site-ul BNR, cotaţia este acum de 4, 764 lei pentru moneda europeană.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, crede că investitorii au început să se obişnuiască deja cu incertitudinea politică de la noi. El a explicat că motivul aprecierii leului a fost lipsa de lichiditate de pe piaţă.

Citește și: Cea mai prudentă predicție pentru o zodie: Se poate îndrepta rapid spre dezastru

”Evenimentele politice categoric că influențează piaţa, dar evenimentele politice nu sunt singurele. În ultimele zile, din datele noastre, a acționat în principal faptul că pe piața monetară, așa cum se întâmplă de obicei, între 25 ale lunii precedente 5-10 în luna curentă apare o relativă lipsă de lichiditate pentru că firmele, populația, toate își plătesc impozitele la stat și atunci în contul Misterului de Finanțe de la Banca Națională a României apare un surplus. E ca şi cum ar sterilizat Banca Națională, banii respectivi, ies din circulație.” a spus Mugur Isărescu

Mai trebuie amintit că vineri Banca Naţională a decis să reducă rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută de la 8% la 6%. Aceasta însemnă că băncilor comerciale le rămân mai puţini euro şi dolari la dispoziţie. Este vorba de echivalentul a aproximativ o jumătate de miliard de euro, potrivit estimărilor specialiştilor de pe piaţa valutară.