Te ia durerea de cap când afli așa ceva. Credeai că într-o țară precum Germania, portavocea democrației și a liberei circulații a oamenilor, așa ceva nu se poate întâmpla. Ba uite că se poate.

Aflăm așadar de la portalul www.reporterglobal.ro că poliția din orașul german Leipzig a impus hotelurilor din această urbe să anunțe organele de ordine ori de câte ori un român se cazează, indiferent pentru ce scop. Dacă e român, acela trebuie raportat la poliție. De către hotelul respectiv.

Autoritățile de la București au reacționat imediat în fața acestei situații. Ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Natalia Intotero, a declarat, într-un comunicat difuzat presei, că așa ceva este ”inacceptabil”.

Citește și: Coronavirus Romania. Ce spun cifrele oficiale: Facem apel la....

”Am aflat cu surprindere şi îngrijorare că la Leipzig, în Germania, Poliţia le cere hotelierilor să anunţe dacă au cazaţi cetăţeni români.

Este inacceptabil ca românii din Germania sau cei care calătoresc în Germania să fie supuşi unei asemenea forme de discriminare care ne pune pe toţi, ca popor, într-o lumină nefavorabilă şi nedreaptă”, arată oficialul în cadrul unui comunicat postat pe site-ul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

Oficialul a mai spus că în Germania trăiesc mai mult de 850.000 de români sau persoane de origine română și că toți aceștia fac cinste atât țării de origine, cât și țării unde locuiesc în prezent.

Pe de altă parte, se arată că misiunea diplomatică română din Berlin face demersuri pe lângă autoritățile germane pentru a se pune capăt acestei situații.

Mai mult decât atât, ministrul Intotero arată că situația e cunoscută și de premierul Viorica Dăncilă, care a cerut să fie ținută la curent cu evoluția acestei probleme.

„Românii sunt bine integrati şi fac cinste României aducând, în acelaşi timp, plus valoare ţării-gazdă.

Urmărim îndeaproape această situaţie îngrijorătoare, menţinând legătura cu MAE şi cu misiunea diplomatică a României la Berlin, unde domnul ambasador face deja demersuri pe lângă autorităţile din Leipzig.

Situaţia este cunoscută şi de către doamna premier Viorica Dăncilă, care a cerut toate datele legate de acest caz, precum şi informări legate de evoluţiile ulterioare”, arată Ministerul pentru Românii de Pretutindeni.