Anunțul a fost făcut. Există un proiect de lege, cât o gură de oxigen pentru jurnaliștii din țara noastră. Oare se va ajunge ca intenția asta să devină și realitate?

Vom vedea. Până atunci, merită anunțat că Legislativul are în dezbatere un proiect de lege potrivit căruia jurnaliștii vor fi scutiți de plata impozitului pe venit.

Propunerea a fost deja depusă, iar Camera Deputaților a dat aviz faborabil.

Interesant de subliniat e că propunerea vine din partea PSD și ALDE. Pare a fi un proiect de pe vremea când cele două partide erau încuscrite și asigurau guvernarea.

Citește și: Adelina Pestrițu se implică într-un nou proiect, despre ce este vorba

Așa cum arată portalul www.profit.ro, vor fi scutiți de plata impozitului atât jurnaliștii care sunt angajați cu contract de muncă, dar și cei care sunt remunerați prin drepturi de autor.

”Importanța jurnalismului în viața omului este inegalabilă, deoarece este conceput pentru a susține o cauză nobilă, o cauză socială.

Oamenii doresc să aibă acces la informație. Pentru a oferi informația, jurnalistul nu trebuie să servească pe cineva anume, ci trebuie să servească adevărul, libertatea de gândire și de alegere, să își dedice întreaga activitate intereselor sociale ale oamenilor.

Astfel, este important ca accesul la informație să se realizeze prin diverse forme ale mass-media. Este nevoie de pluralism.

Piața mass-media trebuie să fie un proces continuu de oferte noi pentru populație. Mass-media liberă este pilonul unei societăți democratice”, se arată în motivarea acestui proiect de lege.

Tot aici se mai spune și că ”mass-media din România se află într-o situație economică foarte dificilă”. Ca atare, ”piața mass-media se restrânge atât în privința operatorilor, cât și a forței de muncă”.

Să sperăm deci că proiectul va deveni realitate, căci starea presei din România este infernală deja, sub aspectul constrângerilor materiale.