Interpretarea unui rol într-un film românesc a actorului Șerban Pavlu, a stârnit multe discuții. Actorul Șerban Pavlu a interpretat o scenă homosexuală explicită în filmul „Monștri” al regizorului Marius Olteanu. Invitat în emisiunea „În fața ta” de la Digi24, actorul a povestit că nu a acceptat ușor să joace această scenă, nu i-a fost ușor să ia decizia și a explicat ce l-a determinat în cele din urmă să o facă.

A fost intens. Nu a fost o chestie simplă de… În primul rând, scena cu totul, ce o precede, este o chestie destul de complexă, nu e așa, o chestie făcută de amorul artei. A fost o discuție lungă, o discuție în primul rând pe care am avut-o eu cu mine.

Citește și: Câștigă floarea-recuzită din filmul LITTLE JOE premiat la Cannes

Marius Olteanu mi-a propus rolul ăsta într-o primă fază, scenariul ăsta, săracu’, s-a tot amânat, a fost o muncă enormă prin care a trecut el în primul rând, și când am primit scenariul, am avut… L-am terminat de citit, l-am închis, am zis: Băi, în niciun caz, dar de ce să fac eu treaba asta, de ce să mă expun eu în felul ăsta, de ce să trec eu prin așa ceva, doar pentru că...

Și pe urmă a început discuția: Doar pentru că ce?

Pentru că cineva, uite, vrea să facă, să șocheze, să epateze… E adevărat, există lucrurile astea, dar de ce trebuie să vorbesc eu despre ele? Și i-am și spus: NU.

Chestia a fost că el a continuat să mă întrebe și la distanță de aproape un an, cred, a revenit, serios, mi-a spus: Măi, te rog, spune-mi foarte clar că nu vrei, dacă nu vrei, pentru că acum o să încercăm să intrăm în pre-producție.

Speram, cumva, că trecuse, gata, zic, mă, a trecut, aoleu, huh, s-a dus…

Am fost obligat să mă gândesc din nou și m-am întrebat, sincer, de ce nu doresc să fac lucrul ăsta.

Nu era o scenă proastă pentru un actor, actoricește, vorbele, dialogul, scena în sine e foarte bună, e o chestie nuanțată, complexă, oamenii ăia sunt oameni adevărați, cu ideile lor, cu nefericirile lor, cu problemele lor, adică pentru un actor era o chestie foarte bună. Și, evident, la sfârșit, această scenă, de sex, despre asta e vorba.

Și m-am întrebat: cum e posibil să refuzi așa, categoric, lucrul ăsta, dar să accepți fără niciun fel de…, dimpotrivă, cu bucurie și cu interes profesional… o scenă de violență extremă, o scenă în care tragi cu mitraliera, omori oameni, le tai gâtul cu un cuțit, îi omori cu mâinile goale… Un actor nu ar spune NU la chestia asta, în schimb are o reticență enormă în a… Adică acea violență nu este indecentă în vreun fel, nu e grotescă, nu e la nelocul ei…

Și aici argumentele le pot spune chiar din rândul colegilor mei: Mă, da’ de ce trebuie să…, chestiile astea le poți sugera atât de frumos în film, de ce trebuie să…

Acum eu nu vorbesc despre filme porno, vorbesc despre filme artistice sau care se doresc a fi artistice. E treaba ta să judeci scenariul și să spui: Băi, nu mi se pare o chestie artistică!

Dar dacă tu consideri că e o chestie artistică, dar acea chestie te jenează, mi se pare că ești într-o situație de impostură. Adică de ce nu sugerăm atunci când eu scot arma și vă execut în direct și vă explodează capetele? Omul zice da, domnule, trag, vine cineva de la efecte speciale, instalează niște sânge, niște punguțe în care eu trag, puf, puf… filmul ăsta, „Joker”…

Șerban Pavlu spune că s-a sfătuit cu familia, familie care îl susține în căutările lui culturale, o familie tradițională.

În 1997, Șerban Pavlu, a absolvit UNATC Ion Luca Caragiale, clasa prof. Alexandru Repan. A apărut în rolul lui Nicu în Terminus Paradis, dar și în cel al regizorului în Cea mai fericită fată din lume. El este cunoscut pentru emisiunea În puii mei! de pe Antena 1, unde joacă diverse roluri.