Ce înseamnă detoxifierea și sucurile care “scot toxinele” din corp? Doctorul Mihail lămurește acest MIT

Doctorul chirurg Mihail a explicat în emisiunea lui Cătălin Măruță, pe înțelesul tuturor, ce înseamnă detoxifierea, un concept din ce în ce mai controversat.

„Detoxul este un mit. Ditoxul și programele cu sucuri chiar funcționează, însă singurul element ineficient care nu are nicio treabă cu ditoxul, din programul cu sucuri ditox, sunt sucurile în sine. Sunt pur și simplu sucuri, sunt legume, fructe stoarse cu apă, cu vitamine și zahăr. Ce înseamnă ditox? Înseamnă că noi în corp avem toxine și vrem să le scoatem din corp. Avem niște organe care se ocupă cu asta. Cum să ajutăm aceste organe ca să detoxifice organismul? (…)

Citește și:

Dacă vrei să faci ditox trebuie în primul rând să scazi în greutate. Programul cu sucuri îți dau niște sucuri, dar pe lângă asta nu mai mănânci nimic și oamenii slăbesc și se simt mai bine pentru că nu mănâncă, nu pentru că beau acele sucuri. Asta este doar o păcăleală, o chestiune de marketing care te face să crezi că sucul ăla verde sau ăla roșu de sfeclă te face să elimini anumite toxine”, a mai spus chirurgul.

Așadar, cum să faci această cură fără mare efort? Trebuie să te hidratezi și să rărești mâncarea.

„Un alt element foarte important. Eu nu sunt de acord cu sucurile, cu freshuirile. Sucul ala este practic este suc cu fibrele care sunt în fructul respectiv și nu au nicio valoare nutritivă la ce fac ele. Sunt ca niște compartimente care îți compartimentează toată glucoza aceea și practic îți extind absorția acelei glucoze și fructoze pe parcursul a câtorva ore. În momentul când tu bei un suc de portocale tu de fapt îți crești foarte mult concentrașia de zahăr, glicemia și forțezi pancreasul să facă mai multă insulină, apoi glicemia scade și tu ești din nou obosit. Sucurile astea ditox poate să facă într-o anumită măsură mai rău decât bine”.

Citește și:

În aceeași emisiune, Măruță și Mihail au discutat și de o dietă care a fost făcută de un japonez care a luat un premiu Nobel. Este vorba despre pauza calorică de 16 ore. Între ultima masă și prima masă trebuie să ai o pauză de 16 ore, să nu mai mănânci nimic și celule tale din corp cu probleme sunt distruse de anticorpi.

„E un proces care se cheamă autofagie și este practic un sistem de reciclare. Noi suntem în forma asta de 200 de mii de ani, iar corpul nostru a trebuit să inventeze moduri în care să recicleze ceea ce este folosit, nu arunci, trebuie să reciclezi, să descompui nurienți și să consumi din nou, iar japonezul acela tocmai asta a descoperit, mecanismul și genele care codifică această autofagie.În cele 16 ore în care noi nu mâncăm se activează acest sistem de autofagie care sunt formate din două elemente. Primul element strânge din corp bacterii, viruși și proteine degradate, rezidurile care rămân în corp și îl pune într-o bulă care aceste elemente se descompun și din ele se formează din nou nutrienți care sunt folosiți. Asta este cea mai bună formă de ditox.”

Așadar, cea mai bună formă de ditox este pauza alimentară în care ai voie să bei, apă ceai și cafea.