Ce au declarat liderii politici în sedința solemnă din parlament de ziua națională.

Liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, a declarat că o națiune puternică poate fi asigurată prin realizarea unor politici publice serioase. Să nu mai vorbim de regiuni de dezvoltare sau de mai multe viteze în interiorul aceluiași stat, ci de o țară în care toți cetățenii să beneficieze de educație și prosperitate.

Liderul senatorilor PNL, Alina Gorghiu, a subliniat că poporul român a știut întotdeauna să sancționeze încercările de subminare a democrației.

”Trebuie să ne îndreptăm privirile către români, să muncim pentru bunăstarea lor, să continuăm politica de integrare, să garantăm modernizarea acestui stat.”

Citește și: Victor Ponta, afirmații incendiare: Bugetul pe 2020 este nerealist

Președinte Pro România, Victor Ponta, lider al grupului Pro Europa din Camera Deputaților, şi-a exprimat speranţa ca politicienii să se ridice la nivelul așteptărilor românilor.

”În numele grupului Pro România adresez un mesaj de sănătate și bunăstare tuturor românilor obișnuiți, cei care își văd viitorul alături de România într-o formă sau alta. La mulți ani!”

Liderul deputaților USR, Stelian Ion, a declarat că unul dintre cele mai mari proiecte de țară ar trebui să vizeze reîntregirea familiilor românilor prin asigurarea unei vieți decente pentru toți cetățenii.

”Ne dorim o Românie educată, o “Românie curată”, “Fără penali în funcții publice” cu o justiție independentă.”

Credem în conviețuirea pașnică și constructivă și cerem respect – a spus senatorul UDMR Csaba Zoltán Novák în plenul reunit.

”Cred cu tărie că 1 decembrie trebuie să fie și un moment important al respectului între majoritate și minoritate.”

Președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a atras atenția că dezbinarea nu poate reprezenta un plan de viitor.

”Trebuie să deschidem larg porțile dialogului, pentru că doar așa putem să construim un proiect european ambițios și demn, să ajungem o națiune respectată în Europa și în lume.”

Liderul deputaților PMP, Marius Pașcan, a declarat în cadrul sedinței solemne că românii își doresc o ţară integrată cu adevărat în structurile europene și euroatlantice.

”Suntem o ţară pe care o dorim respectată, asupra căreia să nu mai existe îndoieli privind existența statului de drept și a domniei legii.”

Varujan Pambuccian a adresat un mesaj generației tinere de senatori și deputați.

”Generația voastră trebuie să reîntregească națiunea română și statul român.”

La eveniment au participat între alții și fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și președinții Curții Constituționale, Înaltei Curți de Casație și Justiție și Academiei Române