Cazul brutarilor din Sri Lanka. Radu Banciu a intervenit in scandalul de la Ditrau si a comentat la B1 TV reactia celor din UDMR.

”Mi s-a părut interesant, poate chiar bizar, ca acest partid să aibă o reacție în urma incidentelor de la Ditrău, unde doi brutari di Sri Lanka au fost muștruluiți și apoi chiar apostrofați din punct de vedere etnic, pentru a părăsi localitatea. Au fost un pic mișcați isteric de mesajul partidelor de pe la noi. Sigur, a urmat concertul jalnic al celor din PNL. Poate de asta am omis să cităm comunicatul celor de la UDMR.” a afirmat Radu Banciu, la B1 TV.

Citește și: Coronavirus Romania. Ce spun cifrele oficiale: Facem apel la....

Prezentatorul TV a citit pozitia UDMR, acestia afirmand ca au respins orice forma de propagare a urii si au lansat un apel la calm și normalitate, precum si apelul sa nu fie permisa nicio forma de extremism.

Cazul brutarilor din Sri Lanka. Radu Banciu a tinut sa precizeze ca in Ditrau sunt 5.000 de oameni, din care doar 0,21% sunt romani.

Cat despre amplificarea urii si discriminarea invocate de UDMR, Radu Banciu este de parere  ca aceasta afirmatie este una deplasata, informeaza DcNews.

Marea problemă a fost înainte de Ditrău

”Este pentru prima dată când avem un comunicat pe această formă de discriminare de la Ditrău, semnată de un reprezentant important din UDMR. Problema nu este ce fac muncitorii singalezi și cum discriminați. Marea problemă va fi după Ditrău, marea problemă a fost înainte de Ditrău și n-am avut niciun comunicat al UDMR. Nu de miercuri până acum, ci din 1990 și până acum, domnule Kelemen Hunor.

Ce să înțeleg? Că cei 0,21% de români din Ditrău, o mână de oameni, nu sunt discriminați în această comună? Ce o să spunem despre cei care au plecat definitiv din Ditrău în ultimii 30 de ani, pentru că nu mai puteau să stea acolo din motive pe care le știe foarte bine comunitatea maghiară.

Miza acestei știri, dacă n-ați descoperit-o până acum, v-o spunem tot noi, de ce nimeni dintre partidele politice, nimeni din comunitatea internațională și nimeni din această o parte a presei nu s-a sesizat pe cazul Ditrău până acum? Cu cetățeni români. Nu scrie nicăieri că românii trebuie să fie mai discriminați chiar și decât singalezii, mai ales în țara lor. Aici e problema, asta n-am soluționat-o niciodată.

Citesc cu stupefacție că s-a autosesizat CNCD. Cu tot respectul, domnule Asztalos, autosesizare nu înseamnă ca după ce toată presa română și internațională, dar și o bună parte de cetățeni români, societatea civilă, a vorbit despre asta, ați dat și dumneavoastră un comunicat.

Am văzut caricaturi cu Ditrău în presa din Franța

Știți ce înseamnă autosesizare, domnule Asztalos? Vă spun eu, ca dumneavoastră, după incidentele de la Ditrău, să fi intervenit primii, iar presa să afle de la dvs.! Nu după ce toată Europa a început să facă mișto. Am văzut caricaturi cu Ditrău în presa din Franța. (…) Iar UDMR, să fim serioși, e ultimul care are o reacție pe tema asta!” a comentat Radu Banciu.

”Aici, deciziile se iau la București, nu la Miercurea Ciuc!” a punctat Radu Banciu, acuzând că UDMR n-ar fi dat comunicatul dacă n-ar fi sărit toți în Europa.