Mâine, 2 decembrie 2019, la Bruxelles începe Consiliul Justiție și Afaceri Interne (JAI), care va avea pe agendă viitorul politicii Uniunii Europene în domeniul migrației și azilului.

Această discuție va încheiat procesul de reflecție lansat în cadrul reuniunii informale a miniștrilor din iulie, care a continuat în ultimele luni la nivel tehnic și politic. Miniștrii de interne vor examina punerea în aplicare a regulamentului privind poliția de frontieră și garda de coastă la nivel european, Frontex, care intră în vigoare la 4 decembrie.

De asemenea, grupul de combatere a terorismului va informa miniștrii cu privire la o mai bună cooperare între autoritățile de combatere a terorismului.

Citește și:

Pe 3 decembrie, se reunesc miniștrii de justiție. România va fi reprezentată de domnul Cătălin Predoiu, Ministrul Justiției. Consiliul dorește să ajungă la o abordare generală pe de o parte privind notificarea sau comunicarea, iar pe de altă parte în obținerea de probe. Miniștrii justiției vor discuta și despre infracțiunile împotriva mediului. Se preconizează că miniștrii vor adopta concluzii privind drepturile victimelor și măsurile alternative la detenție. Consiliul va urmări de asemenea să adoptă concluzii privind viitorul cooperării în materie de justiție civilă. La aceeași reuniune, Comisia va informa miniștrii cu privire la situația actuală în ceea ce privește instituirea Parchetului European. Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al Uniunii Europene, își va prezenta viziunea și planurile pentru Parchetul European. Instituția va avea autoritatea să investigheze cazurile de fraudă transfrontalieră la nivelul spațiului comunitar, care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene.

Citește și:

Până acum, 22 de state membre, din cele 28,  au decis oficial să adere la Parchetul European, care ar trebui să își înceapă activitatea la sfârșitul anului viitor