Durata estimată a vieții active în Europa, la nivelul anului 2018, a fost de 36,2 ani, cu 0,3 ani mai mare decât în 2017 și cu 3,3 ani mai mare decât în 2000, informeaza Eurostat. La acest indicator, diferenta dintre bărbați și femei este de 4,9 ani (bărbații – 38,6 ani, femeile – 33,7 ani).

Durata prognozată a vieții profesionale printre statele UE variază de la 31,8 ani în Italia, la 41,9 ani în Suedia. Ambele capete de interval sunt depașite în țări precum Turcia (29,4 ani) și Islanda (46,3 ani).

Exsta o diferențiere netă între est și vest în ceea ce privește durata vieții de muncă

Citește și: Dacia dezvăluie online primul său showcar electric

În Uniunea Europeană, se observă o diferențiere netă între est și vest în ceea ce privește durata vieții de muncă, doar Italia (31,8 ani), Belgia (33,2) și Luxembourg (33,5) făcând excepție în vestul continentului. Aceste trei țări au o durată mai scurtă a vieții active comparativ cu celelalte țări vestice, unde se așteaptă ca numărul de ani munciți să fie între 35 și 40, scrie Managerexpress.

Suedia (41,9 ani) și Olanda (40,5) au avut cea mai mare durată a vieții profesionale, dintre țările UE, în 2018. De cealaltă parte, se află Italia (31,8 ani), Croația (32,4) și Grecia (32,9.

Țările Baltice (Lituania, Letonia – ambele cu 36,7 ani, și Estonia cu 39 ani), pe de o parte, și Cipru (37,1 ani), pe de altă parte, au înregistrat în 2018 o creștere a acestui indicator față de țările vecine lor.

Per ansamblu, statele UE pot fi grupate în trei mari categorii

Prima este cea a țărilor cu durata estimată de muncă sub 35 de ani (Italia, Croația, Grecia, Bulgaria, Belgia, Luxemburg, Polonia, România, Ungaria, Slovacia, Macedonia de Nord, Montenegru și Serbia). Următoarea categorie grupează țările unde durata muncii variază între 35 și 40 de ani (Spania, Franța, Malta, Slovenia, Cehia, Letonia, Lituania, Irlanda, Cipru, Austria, Portugalia, Finlanda, Germania, Estonia, Marea Britanie, Danemarca și Norvegia). Olanda, Suedia și Elveția formează al treilea grup, cu o durată de peste 40 de ani.
În 2018, durata vieții profesionale a fost mai mare la bărbați decât la femei, în toate țările, cu excepția Letoniei și Lituaniei. În Letonia, și bărbații și femeile muncesc tot atât timp, în ce în Lituania, femeile muncesc mai mulți ani decât bărbații. Malta înregistrează cea mai mare diferență între genuri (10,6 ani), urmată de Italia (9,4 ani).

Tara cu cea mai scurtă durată a vieții active

Italia este țara cu cea mai scurtă durată a vieții active a femeilor (27 ani), iar în Suedia, femeile muncesc cel mai mare număr de ani (41). Pentru bărbați, cea mai scurtă durată a vieții profesionale se înregistrează în Croația (34.2 ani), iar cea mai lungă – în Olanda și Suedia (42,9 ani), informeaza sursa mai sus mentionata.