Avem recorduri de toate felurile. În domenii total diferite, de la cel culinar până la alpinism. De ce nu și în materie de conflict armat?!

Un moment absolut ciudat are loc tocmai în 1896, atunci când Zanzibarul a dorit să se apropie de Germania. Fapt care a provocat iritare la Londra. Puternicul imperiu britanic nu era de acord cu așa ceva.

Ca atare, britanii dau un ultimatum sultanului Zanzibarului, Khalid bin Barghash, să renunțe la planurile sale.

Practic, se aflau pe cale să intre în luptă un elefant cu un țânțar. Despre imperiul britanic, cel care controla aproape toate mările lumii, nu mai avem de vorbi.

Citește și: Precizari legate de BREXIT. Reglementari legate de vize, job-uri si studii

Zanzibarul, în schimb, avea o armată de numai 2.800 de oameni. În plus, ”flota” sa era compusă dintr-un singur vas.

Britanicii se poziționează pentru luptă. Deschid focul. Dintr-o singură salvă de tun sunt uciși nu mai puțin de 570 de combatanți din armata rivală. Restul soldaților Zanzibarului lasă imediat după aceea armele.

Se scurseseră numai 38 de minute de la începutul luptei. E drept că alte surse arată că ”războiul” între Marea Britanie și Zanzibar ar fi durat 45 de minute. În oricare formulă, este clar, așa cum e înscris în Guiness Book. Acela a fost cel mai scurt război din istorie.

Urmarea acestui conflict e că sultanul de atunci al Zanzibarului a pierdut puterea, el fiind înlocuit de Said Hammoud ibn Mahomed ibn Said al-Bousaid, practic un văr al fostului conducător, dar care avea simpatii pro-britanice.