Vom încerca să explicăm ”stiințific” care sunt etapele iubirii. Potrivit experților, există trei etape ale dragostei, care includ: dorința sexuală, atracția și atașamentul.

Dorința sexuală este o etapă acționată de hormoni, când persoanele care se îndrăgostesc au acea poftă trupească față de partener.

Fluxul sanguin către “centrul plăcerii” din creier se întâmplă să crească în timpul etapei de atracție, când oamenii fac o fixație pentru partenerul de cuplu. Acest comportament se stinge în timpul etapei de atașament, când organismul dezvoltă o toleranță față de stimulii pentru producerea de plăcere.

Citește și: Psiholog celebru: "Stai intre oamenii cu probleme, nu fugi de ei"

Endofinele și anumiți hormoni (vasopresina și oxitocina) inundă, de asemenea, organismul în acest punct al relației, creând un sentiment de securitate și o stare de bine.

Cortizolului crește brusc

Cercetătorii au mai descoperit că, în același timp în care nivelul de serotonină scade în corp, crește nivelul de cortizol. Nivelurile mari de cortizol ne fac să ne simțim mai energizați, de aceea, unele persoane, atunci când ne îndrăgostim nu putem mânca, nu putem dormi. Când hormonul stresului atinge cote alarmante, îți este dificil să digeri sau să te odihnești.

Deși creșterea nivelul de cortizol ar trebui să dea anxiozitate, când ne îndrăgostim, suntem energici nu și îngrijorați, asta deoarece o parte a creierului care ar trebui să raspundă la creșterea nivelurilor de hormoni se “închide”.

Cercetătorii de la University College London au descoperit că atunci când ne îndrăgostim, anumite parți din creierul nostru se dezactivează. Una dintre aceste zone este amigdala, partea din creier care înregistrează anxietatea, declanșând un semnal de alarma. Prin urmare, chiar dacă nivelul de cortizol din corpul îndrăgostitului crește foarte mult, persoana descoperă că este, de fapt, satisfăcută.