Care este viitorul pădurilor din România? Petiție lansată pentru salvarea codrului

Activiştii de mediu din Iaşi au lansat o petiţie pentru salvarea unei păduri de la marginea oraşului, o arie protejată formată din arbori seculari. Iniţiatorii le cer autorităţilor să oprească tăierile de copaci, pentru că dispariţia acestora ar urma să afecteze şi fauna din zonă.

Care este viitorul pădurilor din România? Pădurea Bârnova-Repedea, aflată la marginea Iașiului, se întinde pe mai bine de 12.000 de hectare și este sit Natura 2000, adică face parte din Rețeaua europeană de protejare a biodiversității. Activiștii de mediu spun că în urmă cu trei săptămâni, Direcția Silvică a trecut la tăieri masive în zonă, urmând să exploateze aproximativ 1.600 de metri cubi de lemn. Sub drujbele silvicultorilor au căzut inclusiv stejari de 250 de ani, spun iubitorii de natură, care au remarcat cu îngrijorare situația și au reacționat.

Citește și: Declaratii la evenimentul de lansare a Campaniei Naționale de Impadurire "O padure cat o țara"

Așa a apărut petiția “Salvați codrii seculari ai Iașiului”, care a strâns în doar câteva zile 6000 de semnături. Demersul încearcă să atragă atenția autorităților că tăierea arborilor bătrâni este o pierdere uriașă pentru biodiversitate.

Potrivit specialiștilor, arborii seculari ar trebui lăsați să moară în picioare, pentru că așa se conservă habitatul pentru vietățile din zonă. Refacerea pădurii, așa cum este ea acum, va dura sute de ani, se arată în petiția care a ajuns și în atenţia ministrului interimar al mediului, potrivit RRA.

În această săptămână va fi organizată o dezbatere, la care vor fi prezenți și reprezentanții Romsilva și că se va căuta cea mai bună soluție pentru pădurea din preajma Iașiului.