Care este adevărul despre mâncarea tradițională a românilorde 1 Decembrie. Situație fără precedent

Care este adevărul despre mâncarea tradițională a românilorde 1 Decembrie. De 1 Decembrie românii păstrează tradiția și mănâncă fasole cu ciolan.Reportajul Pro TV făcut recent a arătat că importatorii sunt obligați datorită pestei porcine să importe carcase de porc din țări precum Olanda, Germania, sau Belgia. Evoluția prețului în astfel de situații sunt mai mari cu cel puțin 40% comparativ cu 6 luni în urmă.

O situație alarmantă în ceea ce privește producția de fasole s-a înregistrat în ultimii ani la produsul de bază care nu s-a mai cultivat în cantități suficiente. Reportajul face referință la cantitățile de fasole recoltate în anul 1990 comparativ cu 2017. În 1990 România avea o producție de fasole de aproape 60.000 de tone, iar în 2017, doar 16.125 de tone, conform Insitutului Național de Statistică.

Fasolea românească, din păcate, este tot mai rar de găsit în magazinele noastre

Citește și: Mihai Stoica, mesaj controversat de 1 Decembrie: "Tara in care Halep e sfasiata de ziaristi si prostituatele dau autografe?"

„Fasolea românească, din păcate, este tot mai rar de găsit în magazinele noastre. Odată că producătorii noștri nu pot concura la preț cu producătorii din UE, pentru că la noi costurile de producție sunt ceva mai mari, în primul rând datorită costurilor cu pesticidele, când sunt ani ploioși fasolea are multe boli și dăunători specifici, iar tratamentele costă mult, practic se dublează prețurile de producție”, a declarat purtătorul de cuvânt al Direcției Agricole Cluj, Silvia Hicea.