Cancerul de san. Un medic celebru a explicat cum poate fi depistat, inainte sa apara simptomele. Exista investigatii simple, care orice femeie ar trebui sa le faca.

Invitata la Antena 3, Ioana Voiculescu, radiolog, a explicat cat de importanta este descoperirea precoce a cancerului la san.

Cancerul de san: Se începe investigarea sânilor prin ecografie, de la vârsta de 18 ani

“Trebuie să ne investigăm din timp. Se începe investigarea sânilor prin ecografie, de la vârsta de 18 ani. În contextul în care nu avem factori de risc, deci nu sunt rude de gradul 1 sau 2 cu cancere de sân sau de ovare în familie, ecogafiile se repetă anual. Dacă se asociază factori de risc, reducem intervalul dintre ecografii, la şase, respectiv trei luni, în funcţie de situaţie. După 40 de ani este necesară şi mamografia. Intră în screeningul cancerului de sân. Un cancer se simte la palpare, doar atunci când depăşeşte dimensiuni de un centimetru (…)

Citește și: Cele mai periculoase alimente! Medic: "Ne otravesc. Consumul pe termen lung produce cancer"

Nici ecografia şi nici mamografia nu sunt metode care depind de perioada ciclului menstrual. Noi trebuie să nu ratăm din cauza unei modificări structurale a sânului, cancerele şi atunci, perioada ciclului mentrual nu ne influenţează în vederea efectuării acestor examinări. Doar la rezonanţa magnetică a sânului, femeia trebuie să fie într-o anumită perioadă a ciclului menstrual, respectiv zilele 2-14, ca să nu avem erori de diagnosticare, adică rezultate fals pozitiv, respectiv fals negativ”, a explicat Ioana Voiculescu, medic primar Radiologie, potrivit Antena3.