Calendar Ortodox. Ce sărbătoare e astăzi? Ce trebuie să faci

O sărbătoare importantă este trecută astăzi, 17 ianuarie, în Calendarul Ortodox. Creştinii trebuie să aibă grijă la o serie de reguli în această zi. Sfantul Antonie cel Mare
este praznuit de toate bisericile creștine pe data de 17 ianuarie.

Calendar Ortodox. Cuviosul Antonie cel Mare a fost călugăr, ascet și eremit egiptean, întemeietor al monahismului, alături de Pahomie cel Mare. Este considerat părintele călugărilor.

Viața lui a fost scrisă de Atanasie din Alexandria (298-373), arhiepiscop de Alexandria, Egipt, într-o carte rămasă clasică.

Citește și: Ce NU au voie sa faca barbatii de Dragobete! Le va merge prost tot anul

Vestitul părinte al monahismului s-a născut în satul Coma din Egiptul de Sus în anul 251 ca fiul unor țărani creștini înstăriți. După moartea părinților săi – Antonie avea pe atunci vârsta de 20 de ani -, întrebându-se care este calea lui în viață, a auzit în biserică cuvântul Evangheliei: “Dacă vrei să fii desăvârșit” i-a zis Isus ” du-te de vinde ce ai dă la săraci și vei avea o comoară în cer! Apoi vino și urmează-Mă”. Antonie a primit acest cuvânt ca și cum îi era adresat lui direct și după ce și-a împărțit averea la săraci, s-a retras în singurătate.

A trăit la început într-o colibă la marginea satului natal, sub ascultarea unui alt ascet din regiune, mai vârstnic și mai experimentat, apoi succesiv într-un mormânt idolesc părăsit, o fortăreață părăsită la marginea deșertului, în locul numit Pispir, unde a și rămas timp de 20 de ani, până în 306, când ucenicii lui îl conving să părăsească acest loc de asceză. În acest moment devine părintele spiritual al multor călugări din diferitele “colonii monastice” din deșerturile Egiptului.

Sarbatoarea 17 ianuarie 2020. Calendar ortodox. Sfantul Antonie cel Mare. Fapte bune
De-a lungul vietii sale a facut extrem de multe fapte bune, ajutand pe cei nevoiasi. De asemenea, invataturile pe care Antonie le-a lasat sunt o nestemata pentru literatura bisericeasca.

Ținând cont de faptul că Sfântul Antonie cel Mare pică într-o zi de vineri, pe 17 decembrie 2020 se ține post. Așadar, în această zi nu este bine să se mănânce carne, ouă sau produse lactate.