Când tu, cleintul, te duceai la restaurant, la bufet, oriunde erai servit la masă, obișnuiai să lași un bacșiș chelnerului. Dacă merita. Și după cum îți permiteai să plătești în plus peste nota consumației.

De acum încolo lucrurile se vor schimba. Ministerul Fiianțelor vrea ca bacișul să fie trecut, într-o rubrică specială, chiar pe nota de plată.

Mai mult, se arată că bacșișul poate fi de până la 15% din totalul cuantumului consumației.

Angajatorul va fi obligat să distribuie sumele din bacșiș salariaților care servesc la mese. Aceste sume însă vor fi înregistrate în contabilitatea fiecărei entități economice în parte.

Citește și: Aveti grija! Lidl va poate taxa cu 100 de lei fata de ce aveti pe bon. Motivul este aberant!

„Proiectul de act normativ cuprinde următoarele reglementări: definirea bacşişului în vederea evidenţierii acestor sume pe bonul fiscal, cu scopul delimitării clare a acestora de veniturile încasate de operatorii economici pentru livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor direct către populaţie şi asigurării fiscalizării bacşişului potrivit Codului fiscal;

instituirea obligaţiei de evidenţiere pe bonul fiscal a bacşişului încasat de la clienţi, în cazul serviciilor de restaurant, baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor, indiferent de modalitatea de plată a acestuia (card/numerar/substitute de numerar);

evidenţierea bacşişului pe bonul fiscal nu este obligatorie pentru livrările la domiciliu;

se interzice condiţionarea, sub orice formă, a livrărilor de bunuri sau a prestărilor de servicii de acordarea bacşişului;

se instituie obligaţia operatorului economic de a înmâna clientului o notă de plată, în prealabil emiterii bonului fiscal”, arată Ministerului Finanţelor într-un comunicat, conform Agerpres.

Clientul va decide dacă oferă sau nu bacșiș, dar și cuantumul acestuia.

Bacșișul va fi trecut pe trecut în baza de date a aparatelor de marcat sub titulatura ”bacșiș”.

”Aşa cum am obişnuit reprezentanţii patronatelor, eu sunt un partener onest, deschis şi de bună credinţă faţă de propunerile venite din partea celor care activează în economia reală.

Obiectivul nu este de a suprataxa ceva, ci doar de a avea un cadru legal simplu şi clar, aşa cum există în numeroase alte ţări.

Este, totodată, şi o promisiune îndeplinită, o promisiune pe care nu am făcut-o de ieri, de azi, ci de mult timp.

Vom continua să creăm cadrul legal care să ne permită să-i ajutăm pe cei care activează în economia reală”, a conchis Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice.