BREXIT. Lovitură pentru cetățenii români, ce trebuie să facă aceștia după ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.  Nu toți românii din Marea Britanie sunt suficient de bine informați în legătură cu Brexitul, spunea Adina Maglan, coordonator al unui proiect privind aplicarea pentru rezidență și fondator al campaniei “O carte pentru diaspora” pentru Radio România Actualități.

Cetățenii români trebuie să aplice pentru noul statut de rezidență în Marea Britanie

Aceasta atrage atenția că românii care doresc să rămână în Regatul Unit și după 1 ianuarie 2021 trebuie să aplice pentru noul statut de rezidență în Marea Britanie până pe 30 iunie 2021. În cazul în care nu vor aplica, pot deveni imigranți ilegali, spune Adina Maglan în interviul acordat Luminiței Voinea.

Citește și: Noul sistem privind imigratia in Marea Britanie! Guvernul britanic a facut ANUNTUL

”În primul rând, mesajele pe care le primesc din comunitate sunt de confuzie, oamenii nu sunt foarte siguri ce se va întâmpla cu statutul lor în UK după Brexit, mai exact, după perioada de tranziție, însă mesajul autoritățile este foarte clar. Au la dispoziţie mai multe luni pentru a-şi clarifica situaţia, respectiv, pentru a se înregistra pentru noul sistem de rezidenţă, însă au fost câteva situații de tensiune la nivel de comunitate, acte de rasism, să spunem. Oamenii sunt temători, există mai multă segregare în comunitate. Am observat români care se tem să interacționeze cu persoane de altă naționalitate sau chiar britanici. Dar în general, așteptăm mai multe clarificări. Ştim că s-a semnat acordul și că avem o perioadă de grație pentru a ne finaliza aplicațiile până la 30 iunie 2021, însă sunt multe alte aspecte care nu au fost clarificate. Deci, starea aceasta de confuzie continuă, din păcate.” a spus Adina Meglan

Iunie 2021, termen limită pentru solicitarea rezidenței

Datele cheie pe care trebuie să fie reţinute sunt următoarele: acest proces de părăsire a UE include o perioadă de tranziţie până la sfârșitul acestui an, deci până la 31 decembrie 2020 nu se schimbă absolut nimic, inclusiv dreptul la liberă circulație rămâne valabil, deci inclusiv cetăţenii români pot călători în Marea Britanie, se pot stabili in Regat, dacă doresc, pot studia, pot accesa locuri de muncă, însă dacă doresc să rămână în Marea Britanie după această perioadă, trebuie să se înregistreze pentru noul tip de statut, numit “settle status”. Există un tip de rezidență, “pre-settled status”, care este o rezidenţă simplă şi are o perioadă de valabilitate de cinci ani, sau rezidenţa permanentă, respectiv, “settled status”, dar la aceasta se adaugă și o perioadă de grație. Deci românii care sosesc în Marea Britanie până la 31 decembrie 2020 au timp să aplice până la sfârşitul lunii iunie 2021. Bineînţeles, sfatul este să aplice cât mai repede.

Deporatare în forță pentru cei care nu obțin rezidența?

 

Pentru moment, nu există informaţii foarte clare din partea guvernului britanic, au existat declarații strict la nivel politic, în care s-a spus că nu se va face o deportare în masă, forțată și vor încerca să trateze cu foarte mult tact această situație. Ce știm însă este că cei care nu se înregistrează până la termenul limită, devin imigranți ilegali, ceea ce înseamnă că nu au dreptul să mai acceseze locuri de muncă, nu mai pot accesa sistemul de sănătate, nu pot înscrie copiii la școală sau nu pot închiria o proprietate.

Citește și: Scurt istoric BREXIT

Mai mult, chiar și cei care lucrează deja sau deţin o proprietate nu sunt protejați – și ei trebuie să aplice. Este foarte, foarte important să ne căutăm sursele de informare acreditate, respectiv, Ambasada României, de exemplu, are o pagină dedicată Brexit, cu informații la zi foarte clare. Există organizaţii caritabile care pot oferi sprijin gratuit celor care au dificultăți în a aplica. Şi bineînțeles, canalele media.