Nimeni nu se aștepta la așa ceva. Totul a căzut ca o bombă de proporții, și tocmai acum, în buza campaniei eleoctorale pentru prezidențiale.

Mai mult decât atât, dezvăluirea apare în sânul unui partid care se prezintă drept noua generație de politicieni, cei care vor să schimbe fața României.

În speță, este vorba despre Roxana Wring, consilier general al Capitalei din partea USR. Aceasta este acuzată de CNSAS că ar fi colaborat cu fosta Securitate.

La rândul ei, Roxana Wring respinge acuzațiile, ba chiar spune că nu a fost anunțată oficial de situația pe care ar fi descoperit-o CNSAS.

Citește și:

Cu toate acestea, arată portalul www.adevarul.ro, efectele s-au rostogolit imediat în USR. Aseară, conducerea partidului a anunțat că Roxana Wring nu mai este membră a acestei formațiuni. Ca atare, consilierul general al Capitalei și-a pierdut, automat, și această funcție.

În același timp, CNSAS anunță că a solicitat Curţii de Apel Bucureşti să se pronunțe, în baza probelor, pentru stabilirea calității de colaborator al fostei Securități în cazul Roxanei Wring.

Pe de altă parte, Roxana Wring arată că nu a semnat niciodată un angajament cu Securitatea.

”Am plecat din România în 1980, la vârsta de 25 de ani. Imediat după terminarea facultăţii, la vârsta de 22 de ani, m-am angajat la ONT.

Citește și:

Am lucrat acolo doi ani, între septembrie 1977 şi noiembrie 1979. Am întocmit raportări şi procese verbale pe care, la vârsta respectivă, le-am considerat a fi parte din birocraţia stufoasă şi inutilă a serviciului.

Nu am semnat niciodată nimic în faţa unui ofiţer al Securităţii, despre care să ştiu că ocupă o astfel de funcţie.

Bănuiam că directorul ONT are legături cu Securitatea, dar niciodată nu am avut o certitudine în acest sens.

În 1979 m-am căsătorit cu un cetăţean britanic şi am solicitat acordul pentru a mă stabili împreună cu el în străinătate.

Citește și:

După solicitări repetate, după ce mi s-a interzis să mai ghidez grupuri de turişti, după ce am fost nevoită să demisionez de la ONT, după o respingere nemotivată din partea statului şi după un an de nopţi nedormite, am primit acceptul de a părăsi România.

Probabil că nu aş fi primit acest accept dacă nu traversam epoca în care Nicolae Ceauşescu încerca să mai păstreze aparenţele în faţa cancelariilor occidentale”, își povestește Roxana Wring propria viață, cea de dinainte de 1989.

Cât privește momentul actual, politicianul a decis să demisioneze din USR pentru a nu afecta partidul cu acuzațiile care se facă asupra ei.

”Am decis să demisionez din USR. Dacă această manevră a fost gândită în scop electoral, demisia este singura modalitate prin care o pot dejuca.

Nu vreau ca votul din CNSAS să afecteze imaginea partidului şi a colegilor mei. Conform legii, demisia din USR duce automat la pierderea mandatului de consilier general.

Voi reveni în partid după o decizie definitivă şi irevocabilă a Justiţiei, prin care să se arate că nu am făcut poliţie politică.

Îmi pare rău dacă am dezamăgit pe cineva. Nu aş fi intrat în politică – şi cu atât mai puţin în USR – dacă aş fi avut vreo clipă conştiinţa apăsată de faptele mele de dinaintea plecării din România.

Nu am ştiut şi nici nu am bănuit măcar că am dosar de reţea. Ştiam că am fost urmărită. De-asta nici nu am vrut să-mi cer dosarul până în acest an.

Mi-a făcut pur şi simplu rău fizic să văd cine erau cei care dădeau informaţii despre mine la Securitate. Aş fi preferat să nu fi aflat asta.

Şi, uite-aşa, Securitatea mai loveşte o dată. Perfid şi dureros, aşa cum a făcut-o mereu”, arată doamna Wring.

Un detaliu interesant este că aceasta a vrut să vadă abia în acest an propriul dosar de la Securitate, descoperind că era urmărită. Însă a mai descoperit ceva.

”Certitudinea că Securitatea era pe urmele mele am avut-o acum câteva luni când mi-am văzut dosarul de urmărire la CNSAS. Dosar serios, în două volume.

Însă am fost surprinsă să văd că am şi dosar de reţea. Tind să cred acum, după tot ce am trăit şi am văzut, că era o practică a Securităţii de a-şi da girul şi de a-i ”încadra” birocratic pe toţi cei care lucrau în ONT, probabil în special cei care lucrau cu turişti străini.

Dosarul l-am cerut în vara acestui an, tocmai pentru că apăruseră acuzaţii pe care le consideram aberante şi pe care am vrut să le demontez. Nu am avut timp să consult dosarele în detaliu.

Doar am văzut că am dosar de urmărire şi dosar de reţea. Le-am cerut pe ambele în format electronic. Nu le-am primit nici până în ziua de astăzi.

Am aflat că am şanse să le primesc spre finalul anului sau începutul celui viitor. Deci după ce începe procesul în instanţă”, arată doamna Wring.

Un comunicat al USR arată că partidul are criterii clare cu privire la membrii săi. Un criteriu de bază e că nu sunt acceptați foști colaboratori ai Securității.

Pe de altă parte, se arată în comunicat, Roxana Wring a dat o declarație pe propria răspundere, la înscrierea în partid, dar și la candidatura pentru consilier general, că nu a colaborat cu Securitatea.

În orice caz, ruptura între Roxana Wring și USR vine înainte de o decizie a instanței, care să arată dacă această femeie a colaborat sau nu cu Securitatea.

Vom vedea în continuare desfășurarea evenimentelor.