Bogdan Stanoevici, ADEVARUL despre legatura speciala pe care a avut-o cu Amza Pellea: „A stiut sa umple golul din viata mea!”

Bogdan Stanoevici, ADEVARUL despre legatura speciala pe care a avut-o cu Amza Pellea: „A stiut sa umple golul din viata mea!”
Bogdan Stanoevici, ADEVARUL despre legatura speciala pe care a avut-o cu Amza Pellea: "A stiut sa umple golul din viata mea!"

Bogdan Stanoevici, ADEVARUL despre legatura speciala pe care a avut-o cu Amza Pellea: „A stiut sa umple golul din viata mea!”

Bogdan Stanoevici este creatia unui nume reprezentativ al teatrului si filmului romanesc, Amza Pellea! Cei doi s-au cunoscut in perioada facultatii, primul ca student, iar al doilea ca profesor. Legatura speciala care s-a creat intre cei doi a depasit latura profesionala si, in timp, s-a transformat intr-o relatie tata-fiu.

Bogdan Stanoevici are numai cuvinte la superlativ la adresa omului care a reusit sa ii schimbe studentia: „Este una dintre cele mai frumoase perioade ale vieții mele. Amza mi-a fost, într-un fel, un tată adoptiv, pentru că eu am fost crescut de o femeie singură, mama mea. Când a apărut Amza în viața mea, ca profesor, am simțit imediat un atașament foarte puternic.

Eu și colegii de clasă mergeam la el acasă destul de des, avea relație specială cu noi. Avea un câine enorm, un Dog German, iar când eram acolo, primul lucru, mă culcam pe covor și câinele venea și se culca lângă mine. Iar Amza le spunea celorlalți: „Uite, vedeți, ăsta micuʼ chiar e băiat bun! Animalele și copiii sunt sinceri!

Câinele ăsta nu se duce lângă nimeni, vine la mine și la Domnica, și la Oana, evident, dar altfel nu se duce! Deci, luați aminte!”. Da, eram de-al casei, așa e, în momentul în care te cunoaște și câinele!”, a povestit Bogdan Stanoevici, pentru Libertatea.

Potrivit marturisirilor de suflet facute de Bogdan Stanoevici, marele Amza Pellea a reusit sa intre pe sub pielea elevilor sai, dar si sa ii inteleaga.

„Ne citea din prima și știa ce cuvânt va avea efect asupra mea și ce cuvânt va avea efect asupra unui alt coleg, iar asta era foarte important. M-a învățat un lucru pe care îl consider esențial și pe care îl practic deja prin meserie, dar nu numai, și anume adevărul. Adevărul în care trebuie să crezi. În momentul în care spui ceva, trebuie să crezi în ce spui și el ne spunea foarte clar: „Dacă voi nu credeți în ceea ce spuneți, oamenii din sală nu au cum să creadă și atunci, replicile se opresc în rampă și voi degeaba sunteți pe scenă””, a mai povestit actorul.

Bogdan Stanoevici isi aminteste ca a avut onoarea sa joace pe aceeasi scena cu Amza Pellea pentru spectacolul de licenta, care s-a numit „Intre etaje”.

„Era o piesă în care era vorba despre o clasă de teatru și el îl juca pe profesorul nostru, iar eu jucam rolul principal în piesă, un actor care își pregătea personajul de scriitor. Am remarcat atunci, o dată în plus, ce înseamnă valoarea adevărată, ce înseamnă monstrul sacru care era și care va fi întotdeauna Amza Pellea. Nici nu știu dacă pot să fac o ierarhie în amintirile pe care le am cu Amza, această piesă pe care am făcut-o împreună mi-a arătat cum el, Amza Pellea, stătea undeva în spatele scenei, cât mai puțin vizibil, ca omenii să nu fie atrași de el, pentru a ne pune pe noi în valoare, pentru a fi noi cei văzuți. Am mers și în turneu, la mare și în țară, cu acest spectacol”.

Legatura speciala dintre Bogdan Stanoevici si Amza Pellea s-a creat pe fondul lipsei unei figuri masculine in viata celui dintai! Amza Pellea a realizat acest lucru, asa ca a fost tot posibilul pentru a-l ghida pe acesta la inceputului carierei sale.

„Cred că cel mai mult m-a marcat felul în care Amza a vibrat la tristețile mele. Am fost crescut de o mamă singură, nu a fost ușor, mai ales în perioada respectivă. Eu am avut o tristețe și pentru că nu am avut bunici – i-am cunoscut foarte puțin, din diverse motive, nu contează -, aveam un gol și Amza a știut prin ceea ce este și prin ceea ce a făcut, prin ceea ce mi-a spus să umple tot acest gol. Asta pe mine m-a marcat pe viață și îi voi rămâne întotdeauna nu numai îndatorat, dar pur și simplu el face parte din mine. Amza face parte din mine, așa cum cred că și eu am făcut un pic parte din el când îi eram student”, a declarat, pentru Libertatea, Bogdan Stanoevici.

Ultimele stiri

Horoscopul zilei - Evenimentul zilei - evz.ro
comentarii pe aceasta pagina postate direct pe Facebook

Leave a Reply


* Accept ca numele si adresa de email furnizate de mine sa fie folosite pentru a participa la sectiunile de comentarii din paginile animalzoo.ro

[wysija_form id="7"]

X