Boboteaza 2020. Botezului Domnului este una dintre cele mai importante sărbători ale românilor

Boboteaza 2020. Creştinii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc astăzi, 6 ianuarie, Botezul Domnului, zi ce poartă numele popular de Bobotează. Astăzi sunt programate peste 280 de manifestări religioase în toată ţara. Aproximativ 3.500 de poliţişti şi jandarmi vor asigura ordinea publică la evenimente.

Boboteaza 2020. În momentul Botezului s-a arătat Sfinta Treime pentru a confirma identitatea lui Iisus

Pe malul mării, a râurilor sau în faţa bisericilor preoţii oficiază slujba sfinţirii apei, în amintirea Botezului primit de Iisus Hristos în apele Iordanului. Conform Evangheliilor, în momentul Botezului s-a arătat Sfinta Treime pentru a confirma identitatea lui Iisus ca Fiu al lui Dumnezeu făcut Om. Despre manifestările de la Galaţi ne spune mai multe corespondenta noastră Maria Măndiţa.

Citește și: Consumi cafea? Descoperire uimitoare. Uite ce beneficii îți poate aduce

Peste 15.000 de litri cu apă, așezată după datină, în 12 butoaie din lemn, decorate cu cetină și tricolor, vor fi sfințite de către arhiepiscopul Dunării de Jos Casian, care va oficia slujba de Bobotează împreună cu un sobor de preoți.

Tot potrivit tradiției, Sfântul Altor este amenajat în aer liber, pe faleza superioară a Dunării, la poalele celei mai vechi biserici din Galați, Biserica Fortificată Precista, și tot după datină Sfântul Altor va fi străjuit de două mari cruci din gheață în amintirea proverbialului ‘ger al Bobotezei’, când frigul forma sloiuri pe Dunăre din care se ciopleau crucile pentru Sfânta Liturghie. În ultimii ani, însă, Dunărea nu a mai înghețat, așa că cele două cruci din gheață folosite la slujbă sunt confecționate într-un depozit frigorific din municipiul Galați.

După ce slujba de Bobotează se va încheia se va împărți Agheasma cea Mare, pentru menținerea ordinii fiind mobilizaţi astăzi pe faleză 150 de jandarmi, polițiști, pompieri și polițiști locali.

Ulterior va urma un alt moment așteptată de gălățeni. În salve de tun, trase de pe mal, Arhiepiscopul Dunării de Jos Casian va arunca, de pe un ponton, în apele Dunării o cruce din lemn, după care vor plonja în fluviu cei mai curajoși înotători, existând credința, potrivit căreia, cine scoate din apă Crucea de Bobotează va fi sănătos și va avea noroc tot anul, potrivit Rador.