Bilanțul epidemiei de coronavirus din China: Adevărul despre numărul de cazuri noi de infectare. Organizaţia Mondială a Sănătăţii  face noi avertizări.

Încă 97 de persoane au murit din cauza coronavirusului în China, însă numărul de cazuri noi de infectare a scăzut semnificativ faţă de vârful înregistrat în urmă cu câteva zile. China crede că epidemia ar putea să dispară până în luna aprilie, în timp ce, pe de altă parte, Organizaţia Mondială a Sănătăţii avertizează că virusul – denumit Covid-19 – reprezintă o ameninţare mai mare decât terorismul. În afara Chinei, cea mai gravă situaţie se înregisrează pe un vas de croazieră ancorat în apele japoneze, unde s-au înregistrat alte câteva zeci de cazuri noi de îmbolnăvire.

Citește și: Bilanț îngrijorător! 110 țări sunt afectate de virusul COVID-10. Ce spune OMS?

Bilanţul epidemiei de coronavirus a ajuns la 1.113 morţi în China continentală, la care se adaugă cel puţin două decese în afara acesteia. Potrivit autorităţilor chineze, 97 de persoane şi-au pierdut viaţa în ultimul interval de 24 de ore, dintre care 94 în provincia Hubei, a cărei capitală, Wuhan, reprezintă epicentrul epidemiei.

Beijingul a anunţat, totodată, că s-au înregistrat încă 2.015 cazuri de infectare, ceea ce reprezintă cel mai scăzut număr din 30 ianuarie până în prezent şi cu peste 1.000 de cazuri mai puţin decât vârfurile înregistrate pe 3 şi pe 4 februarie. În total, aproximativ 45 de mii de persoane din întrega lume au fost infectate cu noul virus.

Acesta a fost denumit Covid-19, un nume care, potrivit directorului general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, evită trimiterile la vreo regiune geografică, un animal sau o populaţie umană, pentru ca acestea să nu fie stigmatize. Covid-19 este un acronim de la Coronavirus disease (boala coronavirus) şi anul în care a apărut primul focar, 2019. Directorul OMS a mai spus şi că virusul trebuie privit ca inamicul public numărul unu şi a avertizat că acesta reprezintă o ameninţare mai mare decât terorismul.

Potrivit oficialului, va fi nevoie de 18 luni pentru realizarea unui vaccin. Ceva mai optimiste, autorităţile chineze cred că epidemia poate lua sfârşit până în aprilie. În afara Chinei, cea mai gravă situaţie se înregistrează pe o navă de croazieră aflată în carantină în portul japonez Yokohama.

Numărul total de cazuri de Covid-19 pe navă a atins 175, cu 49 de îmbolnăviri raportate în ultimele 24 de ore. La bordul vasului sunt aproximaitiv 3.700 de persoane.