Întâmplarea nu e nici pe departe o poveste țesută la gura sobei de niște pescari amatori de balene sau vânători care salivează după căprioare. E cât se poate de adevărată.

Totul a început după principiul ”ce-am găsit, al meu să fie”.

Adică ce-a găsit un arădan? A găsit o bombă din Al Doilea Război Mondial.

Să vedem deci scena pe care se întâmplă narațiunea, așa cum ne dăm seama din cele relatate de presa locală.

Ca atare, ne spune site-ul www.specialarad.ro, ne aflăm în seara de luni, deci ieri seară mai precis, pe un câmp din apropierea localității Frumușeni.

Citește și: Avocata familiei Melencu arunca bomba: "Luiza traieste!"

Un bărbat trece de-a lungul pășunii și, când colo, bomba îi iese în cale. I-o fi făcut și cu mâna, săraca, așa, ca autostopiștii, că s-o fi plictisit de când stătea întinsă la Soare, și la Lună, de atâtea și atâtea zeci și zeci de ani.

Bărbatul, ce să spunem, o fi simțit un oarece sentiment de compasiune, motiv pentru care a luat obiectul lunguieț, atenție, este vorba despre o bombă, nu de alte lucruri, precum cele scrise pe vremuri de Ion Creangă, deci a luat obiectul, l-a urcat pe portbagajul bicicletei, l-a legat cu sfoară, și dus a fost.

El și cu bicicleta lui, și cu bomba, trei în unu, mergând pe șosea. Așa, fără să se întâmple nimic. Fluierând, probabil, a pagubă.

La un moment dat trece pe lângă acest grup – bicicletă, biciclist și bomba – o mașină. Șoferul încetinește. S-o fi frecat și la ochi, pesemne, că nu i-a venit să creadă.

Ca să nu facă alții mișto de el, șoferul a scos telefonul și a pozat bicictela purtătoare de bombă. Să dovedească…

După care aducătorul de pace a sunat la 112. Le-a spus autorităților despre nebunul care umblă cu pecetea războiului legată cu sfoară.

S-a dat alarma, firește. Ne și închipuim un baraj al forțelor de ordine, gata de colosala captură.

Biciclistul e oprit. Bicicleta, la fel. Bomba tocmai adormise, de la atâta legănat, când a fost trezită de reprezentanții ISU Arad, care n-au mai luat-o la întrebări, se vedea după rugina ei și după alte finețuri tehnice că e de pe vremea străbunicilor.

Un specialist în explozibile a declarat ulterior jurnaliștilor că năucul cu bicicleta nici nu știa în ce bucluc era să se bage.

El transporta o bombă exploziv-brizantă, așa se numește. Asta înseamnă că suflul exploziei este atât de mare, încât poate să împroaște schije pe o rază de un kilometru.

Nu ni se spune totuși dacă pilotul bombardiarului pe două roți a fost – sau ar putea să fie – premiat cu vreo amendă pentru gestul său.

Așa cum nu se cunoaște nici intenția lui legată de suvenirul pe care îl găsise pe câmp. Poate să-l ducă la fier vechi? Posibil. Căci să facă la el acasă un muzeu de istorie, nu prea ține.

Asta a fost tot. Happy-end!