Se spune că fisticul a fost una dintre nucile pe care Adam le-a adus cu el pe pământ. Cealaltă este migdala. În India, în lunile reci, oamenii fac exces de fistic, pe care-l numesc “nuca fierbinte”. Se crede că poate încălzi o persoană din interior spre exterior.

Potrivit Nutrition Science, un studiu efectuat pe mai multe persoane implicate într-un program de pierdere în greutate a arătat indici de masă corporală şi nivele a trigliceridelor mai mici la cei care au consumat fistic, comparativ cu cei care au primit o gustare similară ca număr de calorii.

Fisticul este bogat în grăsimi sănătoase. O porţie de 100 de grame de fistic crud conţine 44 de grame de grăsimi, din care 53% reprezintă grăsimi mononesaturate, iar 30,7% grăsimi polinesaturate.

Citește și:

Fisticul conţine antioxidanţi (luteină şi zeaxantină), vitaminele B1, B2 şi B6. Conține, deasemnea, minerale importante, magneziu, potasiu şi calciu, care asigură o bună funcţionare a nervilor.

Nutrienţii prezenţi în fistic reduc riscul de fracturi şi osteoporoză şi ajută la prevenirea deteriorarii dinţilor. Fisticul conține şi aminoacidul L-arginină, care împiedică depunerile de grăsimi pe pereţii vaselor sangvine.

Studiile recente arată că rata de obezitate este mai scăzută la persoanele care includ frecvent în alimentaţia lor acest aliment minune. Consumat cu moderaţie, fisticul, bogat în proteine, poate ajuta la controlul greutăţii corporale.

Citește și:

În fistic se găsesc şi fibre solubile, care au un rol important în reglarea nivelului glicemiei şi protejează tractul digestiv. Ajută și la eliminarea toxinelor. În acelaşi timp, fisticul este indicat şi persoanelor care suferă de sindromul colonului iritabil, reducând riscul de formare a hemoroizilor.