O să spui că e ceva de speriat, că sunt vai de capul lor. Dar e numai o aparență. Înțelătoare. Culmea e că sunt alimentați de ceea ce se numește sentimentul de milă. Asta îi face să aibă mai mulți bani, în comparație cu alte categorii de salariați.

Un exemplu concludent este legat de Botoșani. Pe străzile orașului întâlnești, ca peste tot, evident, cerșetori. Care se dau loviți de toate bolile din lume, de necazuri care mai de care. Și reușesc să păcălească trecătorii. Unii le dau un leu, alții doi lei. O să spuneți că nu e mai lucru. Da, dar picătură cu picătură se face marea.

Citește și: Prodanca a fost confundata cu o prostituata. Impresa a luat foc: "Credeti ca aveti voi bani pentru mine?"

Atenție deci la ce spune șeful Poliției Locale din Botășani. Ioan Onuțu, declarațiile sale fiind consemnate de portalul www.botosaneanul.ro. Acesta știe că sunt milogi care se aleg în fiecare zi cu câte 400 de lei. De pe urma ”donațiilor” de la trecători. Cele mai bune zile pentru cerșit sunt în week-end. Și cele mai bune locuri de făcut bani sunt în jurul bisericilor și prin piețe.

Jurnaliștii locali au făcut un calcul și au ajuns la concluzia că un cerșetor care își face cu sârguință ”treaba” are șansa de câștiga în fiecare lună vreo 2.000 de euro. Bani buni, mult mai mulți în comparație cu salarizarea majorității joburilor din țara asta.

„Anumite boli inventate, mimează accidente.

Ultima dată am avut o persoană de sex feminin care avea un bandaj cu un ficat de porc arata că are o tumoare și are nevoie de bani pentru a fi tratată.

Sunt persoane care mimează că nu au un membru.

Sunt persoane care câștigă și 400 de lei pe zi, pe ei în mod deosebit sâmbăta, duminică îi găsim în jurul bisericilor, piețelor, oboarelor, pe Calea Națională”, atrage atenția șeful Poliției Locale.

Autoritățile îi știu pe cerșetori ca pe cai breji. Nu de ieri, de alatăieri, ci de mulți ani. În municipiul Botoșani sunt aproximativ 60 de indivizi. Fiecare cu ”teritoriul” lui.

Dar stați așa, că abia acum vine fază care o să vă facă să vă puneți mîinile în cap. Tot polițiștii locali văd și alte obiceiuri ale celor care se dau loviți de soartă și apelează la mila publică. ”Amărâții” vin cu taxiul până în zona lor de ”competență”. Mai mult decât atât, pe unii îi zărești, după orele de ”muncă”, luând masa la un restaurant de trei stele.

Da, sigur, o să spuneți, cerșetorii sunt de când lumea și nimeni n-o să facă să dispară vreodată pelagra asta.

Dacă vorbim de amenzi, te pufnește râsul, nu alta. Dai amenzi, dar cine le plătește? De multe ori cerșetorii nu au un domiciliu anume, nu au nici Carte de Identitate.

Le convine treaba asta, că n-ai de unde să-i agăți, să-i obligi să plătească amenda. Darămite să mai plătească și impozit pe banii câștigați. Astea sunt vise.

„Problema noastră e că sunt persoane insolvabile. Probabil niciodată nu vor achita și nici nu poate Primăria sau Taxele Locale să se îndrepte silit împotriva acestora.

Totuși, probabil în timp se vor găsi metode de muncă în folosul comunității. Cei care sunt la cerșit să știți ca sunt apți de muncă”, conchide oficialul din Botoșani.

Ca o concluzie. Dacă în Botoșani deverul e atât de bun, ne întrebăm care sunt ”scorurile” cerșetorilor din București. Nici nu îndrăznim să ne gândim…