Bucureștiul e tot mai plin cu blocuri de birouri îmbrăcate în sticlă. Adesea nu există ferestre, iar angajații ar trebui fie să iasă pe o terasă anume, fie să coboare până afară, ca să ia o gură de aer.

Specialiștii vorbesc despre un ”sindrom al clădirilor bolnave”, tradus prin faptul că tot mai mulți oameni care lucrează acolo, deși nu au simptomele unei boli anume, au totuși o stare de disconfort.

Starea acestea se traduce prin dureri de cap, usturime în gât sau lăcrimarea ochilor.

Oamenii de știință consideră că asemenea clădiri, ca niște sere, sunt un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor, tocmai pentru că nu au aerisire naturală, arată portalul www.stiri.tvr.ro.

Citește și:

“Această suferință numită sick-building sindrome sau sindromul clădirii bolnave este legată de o clădire care fie a fost proiectată incorect, fie sistemul de ventilație nu este suficient de bine întreținut, motiv pentru care în aerul pe care îl inhalează angajații există diverse substanțe toxice.

Petrecând mult timp, 8, 10, 12 ore la locul de muncă, ferestrele nu se deschid. De aceea, oamenii pot resimți dureri de cap, mâncărimi sau ochii care lacrimează, tuse, usturime în gât”, a declarat doctorul Magda Ciobanu, medic pneumolog în cadrul Institutului ”Marius Nasta”.

Citește și:

Deși arată ca niște nave spațiale, prin dotările tehnice și mobilierul în forme dintre cele mai avangardiste, asemenea clădiri au și părți slabe. Legate mai ales de lipsa unei ventilații naturale, dar și de lipsa razelor Soarelui.

Efectul asupra angajaților poate fi pe termen lung, arată sursa citată, ptin scăderea imunității organismului.

Toate acestea pot duce în final la un randament mai scăzut în muncă. Pot apărea, în acest context, probleme legate de memorie sau o concentrare mai slabă asupra muncii.