Atenție, români! O nouă tentativă de înşelătorie, pe Facebook. Un nou concurs a luat amploare pe Facebook. Se promite un „iPhone X Max”, însă trebuie să știți că este o nouă tentativă de înşelătorie.

Atenție, români! Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) informează o nouă tentativă de înşelătorie.  Un concurs a prins „viteză” pe Facebook. Utilizatorii sunt anunţaţi că pot câştiga un „iPhone X Max”!

Atacatorii au inserat și o serie de comentarii ce par a fi preluate de pe Facebook, însă în realitate, ele sunt codate în sursa paginii web.

Citește și: Câștigă floarea-recuzită din filmul LITTLE JOE premiat la Cannes

„În funcţie de dispozitiv, setările acestuia şi furnizorul de Internet este afişată o pagină de confirmare a «şansei de câştigare a unui dispozitiv mobil iPhone X Max». Ulterior, utilizatorul este transferat către altă pagină, unde are trei şanse de a nimeri premiul din nouă variante existente. Desigur, mereu ultima cutie aleasă este şi cea câştigătoare. Nimeni nu rămâne «nepremiat». Tot pentru a oferi legitimitate iniţiativei, atacatorii au inserat de la sine o serie de comentarii care par a fi preluate de pe Facebook. În realitate, acestea sunt de fapt codate în sursa paginii web”, menţionează CERT-RO, potrivit stiri.tvr.ro.

Experții CERT-RO spun cm sunt păcăliți utilizatorii: de fiecare dată, după alegerea celei de-a treia cutii, „victima” află că „a câştigat un dispozitiv iPhone X Max care este rezervat 5 minute”, potrivit evz.ro.

Acestuia i se solicită să urmeze 3 paşi simpli

„Ulterior, acestuia i se solicită să urmeze 3 paşi simpli, realizând o serie de redirecţionări către pagini similare, care solicită trimiterea unui SMS cu suprataxă la numărul afişat, în schimbul unor servicii, filme, muzică sau jocuri. Desigur, abonarea la asemenea servicii nu are nicio legătură cu falsul concurs”. Așadar, este vorba despre o escrocherie cu sms la un număr care îi suprataxează pe creduli, avertizează experții în securitate cibernetică de la CERT-RO.