Atenţie la falsele produse de post, avertizează inspectorii de la ANPC şi medicii nutriționiști.

Rafturile magazinelor sunt pline în această perioadă cu alimente de post pline de coloranți, potențiatori de gust, conservanți și alte ingrediente nesănătoase. Unele dintre ele alergene. Medicii îndeamnă populația să nu le ofere copiilor produse de acest fel și să citească întotdeauna lista de ingrediente. Există însă și produse de post simple și corect preparate după rețete vechi consacrate.

Trebuie să avem grijă în acest context în ce fel ne alimentăm

Perioada de post este binevenită pentru organism, dar atenţie la ce produse consumați și în ce cantități pentru a nu vă trezi cu probleme de sănătate, avertizează doctorii.

Citește și: ANPC avertizează asupra produselor comercializate. Nereguli privind calitatea

Medicul Daniela Zaharie, Spitalul Județean de Urgență Zalău spune că „organismul uman are nevoie şi de câte o pauză, în unele principii care din păcate noi fiind omnivori prin definiție ne caracterizează cumva consumul de carne. Aceste perioade de post sunt binevenite, dar trebuie să avem grijă în acest context în ce fel ne alimentăm chiar și în perioada de post pentru că în alimentele de post pot să fie și lucruri care ne pot îngrășa. Cel mai corect ar fi să ne evaluăm tot timpul echilibrul nutrițional”.

Produsele de post trebuie cumpărate numai din magazine autorizate și de la producători certificați. O ofertă bogată de alimente de post vine inclusiv de la restaurante.

„O să fie un humus sau o fasole bătută și o să fie salată de cartofi cu diferite aranjamente de salate din crudități.

De atenţie sporită este nevoie mai ales în cazul pastelor vegetale, cumpărătorii fiind îndemnați să citească întotdeauna eticheta produselor. Şi încă ceva: potrivit medicilor, perioadele lungi de post trebuie evitate în cazul copiilor și al persoanelor bolnave.”