Atac la cancelar, situația a fost dezamorsată în urma mutării rapide a Marcelei Merkel. Cancelarul german, Angela Merkel, a reuşit să-şi salveze guvernul.

Cancelarul german, Angela Merkel, a reuşit să-şi salveze guvernul, după scandalul din ultimele zile, care ameninţa coaliţia de guvernare. Angela Merkel l-a presat să demisioneze pe unul dintre membrii guvernului – responsabilul pentru landurile din estul ţării – şi a obţinut demisia ministrului-preşedinte al landului Turingia, care fusese ales miercuri, cu voturile extremei drepte.

Cancelarul german a luat măsuri ferme şi rapide, care se impuneau pentru a putea păstra formula de guvernare cu social-democraţii. În primul rând, Angela Merkel a făcut presiuni pentru ca un membru al guvernului să demisioneze, este vorba despre Christian Hirte, secretar de stat la economie şi comisar pentru landurile din estul ţării.

Citește și: Romania are o solutie anti-coronavirus! Prof. Dr. Virgil Paunescu: Este un compromis

Demisia acestuia vine după ce noul ministru-preşedinte al landului Turingia, liberalul Thomas Kemmerich, a demisionat şi el astăzi, ca urmare a scandalului declanşat de alegerea sa cu ajutorul voturilor extremei drepte, alături de care au votat şi membrii propriului partid, şi conservatorii.

A fost pentru prima dată în istoria postbelică a Germaniei când un partid de extremă-dreapta a ajuns într-o alianţă cu formaţiunile tradiţionale, a căror politică este să evite, cu orice preţ, colaborarea cu astfel de partide, atât la nivel naţional, cât şi regional.

Alegerea lui Kemmerich a fost considerată un act nepermis, de cele trei partide ale coaliţiei de guvernare – Uniunea Creştin-Democrată, Uniunea Creştin-Socială şi Partidul Social-Democrat. Reprezentanţii celor trei formaţiuni au reluat criticile formulate încă de joi de cancelarul Angela Merkel şi au cerut să fie organizate, rapid, noi alegeri în Turingia.

Responsabilii celor trei partide s-au reunit, la Berlin, la cererea social-democraţilor, care au cerut clarificarea situaţiei, ca o condiţie pentru a rămâne în continuare la guvernare.