Atac la cancelar, situația a fost dezamorsată în urma mutării rapide a Marcelei Merkel. Cancelarul german, Angela Merkel, a reuşit să-şi salveze guvernul.
Cancelarul german, Angela Merkel, a reuşit să-şi salveze guvernul, după scandalul din ultimele zile, care ameninţa coaliţia de guvernare. Angela Merkel l-a presat să demisioneze pe unul dintre membrii guvernului – responsabilul pentru landurile din estul ţării – şi a obţinut demisia ministrului-preşedinte al landului Turingia, care fusese ales miercuri, cu voturile extremei drepte.
Cancelarul german a luat măsuri ferme şi rapide, care se impuneau pentru a putea păstra formula de guvernare cu social-democraţii. În primul rând, Angela Merkel a făcut presiuni pentru ca un membru al guvernului să demisioneze, este vorba despre Christian Hirte, secretar de stat la economie şi comisar pentru landurile din estul ţării.
Demisia acestuia vine după ce noul ministru-preşedinte al landului Turingia, liberalul Thomas Kemmerich, a demisionat şi el astăzi, ca urmare a scandalului declanşat de alegerea sa cu ajutorul voturilor extremei drepte, alături de care au votat şi membrii propriului partid, şi conservatorii.
A fost pentru prima dată în istoria postbelică a Germaniei când un partid de extremă-dreapta a ajuns într-o alianţă cu formaţiunile tradiţionale, a căror politică este să evite, cu orice preţ, colaborarea cu astfel de partide, atât la nivel naţional, cât şi regional.
Alegerea lui Kemmerich a fost considerată un act nepermis, de cele trei partide ale coaliţiei de guvernare – Uniunea Creştin-Democrată, Uniunea Creştin-Socială şi Partidul Social-Democrat. Reprezentanţii celor trei formaţiuni au reluat criticile formulate încă de joi de cancelarul Angela Merkel şi au cerut să fie organizate, rapid, noi alegeri în Turingia.
Responsabilii celor trei partide s-au reunit, la Berlin, la cererea social-democraţilor, care au cerut clarificarea situaţiei, ca o condiţie pentru a rămâne în continuare la guvernare.