Legendă. Pentru că de la așa ceva se pornește într-o poveste. Așadar să vedem în continuare cine e subiectul acestor rânduri.

Cafeaua. Legenda spune că nu omul ar fi descoperit-o, ci caprele. Unde? În Etiopia.

Se spune că un cioban s-a luat după animalele lui, să vadă unde se duc ele mai mereu. Și ce vede? Caprele mâncau de zor niște fructe care, se pare, le plăceau foarte mult.

Păstorul era însă supărat, pentru că nu înțelegea de ce caprele lui nu mai dorm noaptea.

Să credem, să nu credem legenda asta? E o legendă și o luăm ca atare.

Altă poveste. Mai aproape de zilele noastre. Camerele web și cafeaua. Vedeți legătura? Se pare că nu. Și totusi există.

Citește și: Un specialist spulbera miturile! Bautura care poate aprinde scantei in asternuturi

În Universitatea Camdridge ar fi fost folosite pentru prima dată camerele web. Pentru a se monitoriza nivelul cafelei. De unde? Dintr-o banală cafetieră.

Vrei să bei cafea decofeinizată. Da, așa crezi? Poate te mai gândești. Internetul ne spune altceva. Că acea decafeinizată a fost ”curățată” de cafeină în proporție de până la 98%. Așa deci?

Și atunci înseamnă că dacă bei o cantitate mai mare se cheamă că îți vei alunga somnul. Și că celelalte efecte vor fi asemănătoare unei cafele normale.

Numai jumătate din cafeina pe care o consumi de dimineață va fi eliminată din organism în maximul cinci ore. Restul, în 24 de ore.

Atât de importantă pe plan mondial! O regină, clar. Cafeaua e considerată azi marfa cea mai vândută din lume, după petrol. Așa să fie? Foarte posibil. În privința produselor alimentare, e tot pe locul doi, după ulei. Dacă judecăm numai în categoria lichidelor, iarăși pe locul secund, după apă.

Pe vremea comunismului era un banc despre cafea. De ce se găsea atât de greu, încât puneai pariu că a fost interzisă de factorul politic? Radio Erevan răspunde : cei care beau cafea, cu mintea limpede fiind, încep să gândească prea mult și chiar să pună întrebări. Asta nu convenea acolo, sus…